Novosti

Gostovanje <em> Čitanje NJE: Sigurna kuća </em>

Gostovanje Čitanje NJE: Sigurna kuća Iz kazališta — 26. studenoga 2021.

Projekt 6 glumica traži autora i sedmo po redu Čitanje NJE: Sigurna kuća  gostovalo je 25. studenoga u foajeu kazališta povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Praizvedba projekta Čitanja NJE održana je u Bjelovaru, 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Čitanje NJE: Sigurna kuća režirao je Dario Harjaček, a izvodile su glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel, Tana Mažuranić i glumac Domagoj Janković.

Čitanje NJE ostvareno je uz podršku i pokroviteljstvo Socijalne zadruge Pružimo ruke i u suradnji s udrugom Iris Bjelovar, s partnerskom potporom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, unutar projekta 6 glumica traži autora Kotar teatra.

Sigurna kuća kompilacija je kratkih drama Ljubavne pjesme za dobre djevojčice dramatičarke Rone Žulj, Tri kuće Svjetlane P. dramatičarke Beatrice Kurbel i Ti si moja studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković. Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta 6 glumica traži autora, realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge Pružimo ruke i Erste banke.

U sklopu rada na dramama, autorice su razgovarale sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru.Tekstovi su inspirirani njihovim istinitim pričama.

Predavanje o iskustvu rada sa žrtvama obiteljskog nasilja Zašto ne ode(š)?

Nakon izvedbenog programa Čitanja NJE slijedilo je predavanje Zašto ne ode(š)?  Lorene Zec, mag.psych. i Bjelovarčanke Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka - centra za nenasilje i ljudska prava koje nam je približilo praktičnu problematiku borbe s nasiljem nad ženama iz svojeg dugogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama.

Suradnja

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu koncept ove kazališne sezone temelji na predstavljanju  ženskog dramskog stvaralaštva, kojim daje bitan doprinos ravnopravnoj zastupljenosti žena u medijima, konkretnije na hrvatskoj kazališnoj sceni.

Ponosne smo što će se unutar tog programa naći i izvedba “Čitanje NJE”, projekta 6 glumica traži autora. U ime suradnica i projekta 6GTA, želimo pozdraviti i podržati ovaj prijeko potreban zaokret nacionalne kuće u kreiranju strategije repertoarne politike, u skladu s europskom i svjetskom modernom praksom. Kako je upravo vodeća hrvatska nacionalna kuća prva napravila konkretan iskorak prema ravnopravnoj zatupljenosti žena na svojoj sceni, nadamo se kako će se ovaj presedan utvrditi kao jedan od osnovnih kriterija koji će usmjeravati buduće repertoarne odluke svih hrvatskih kazališta i omogućiti utiliziranje punog kreativnog potencijala ženskih kulturnih djelatnica, rekle su autorice projekta.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.