Novosti

Gostovanje Drame u Kopru s predstavom <em>Leda</em>

Gostovanje Drame u Kopru s predstavom LedaIz kazališta — 24. studenoga 2023.

Predstava Leda, prema istoimenoj drami Miroslava Krleže, ovog je proljeća u režiji Franke Perković nakon više od dva desetljeća izvedena na pozornici zagrebačkoga HNK-a, a ansambl Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 26. studenoga 2023. gostuje u slovenskom Gledališču Koper – Teatro Capodistria.

Krležina dramska ostavština rijetko je na repertoaru slovenskih kazališta, pa je tim više ovo gostovanje važno za hrvatsku kulturu. Nastavljajući dobru suradnju sa slovenskim kazalištima, naša uspješnica Leda igrat će u Kopru. Gostovanje su financijski podržali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, rekla je Nenni Delmestre, ravnateljica Drame zagrebačkoga HNK-a.

Godine 1930. dramskim tekstom Leda, posljednjim iz ciklusa o Glembajevima (Gospoda Glembajevi, U agoniji, Leda), velikan hrvatske književnosti 20. stoljeća Miroslav Krleža dovršio je trilogiju o usponu i padu zagrebačke građanske obitelji Glembay. Tekst koji je autor prvotno podnaslovio kao ljubavnu igru, 1945. vješto je preimenovao u komediju o karnevalskoj noći.

Svjetski hohštapler Oliver Urban (utjelovio ga je Jerko Marčić), trenutačno likovni kritičar, njegov prijatelj Aurel (Igor Kovač), uspješan slikar, njegova žena Klara (Jadranka Đokić), bivša operna pjevačica Melita (Iva Jerković Oreški) i njezin suprug, skorojević Klanfar (Dušan Bućan), u jednoj se karnevalskoj noći razotkrivaju do najintimnijih detalja kroz svoje prijateljske, bračne, izvanbračne i ljubavničke odnose. U ostalim su ulogama Tesa Litvan kao Leda, Gloria Dubelj i Iva Šimić Šakoronja kao dame te Ivan Colarić u ulozi gospodina.

Ljubavni se parovi razilaze, brakovi klimaju, bivši se ljubavnici ponovno susreću i tako unedogled. Briljantno napisane uloge, sjajni dijalozi, intrigantne situacije i isprepleteni odnosi koji variraju od salonske drame do vodvilja, samo su neki od elemenata ove jedine Krležine komedije. No, Krleža je kao velik pisac ovu fluidnu strukturu iskoristio kako bi istaknuo svu površnost, lažne vrijednosti i upitne ideale dobrostojećih građana koje se smatra uglednim predstavnicima društva.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.