Novosti

Gostovanje Baleta u Belgiji

Gostovanje Baleta u BelgijiBalet — 31. prosinca 2018.

Suvremena baletna predstava Apoksiomen gostovat će 22. i 23. siječnja 2019. u Belgiji u  Théâtre de Liège.  Predstavu je koreografirao i režirao belgijski baletni umjetnik brazilskih korijena Claudio Bernardo, a nastala je u koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazalište u Zagrebu s Théâtre de Liège, As Palavras i Fédération Wallonie-Bruxelles. U potki predstave izvorna je glazba hrvatske skladateljice Tamare Obrovac i belgijskog skladatelja elektroničke glazbe Yvesa de Meya; starogrčke Euripidove stihove odabrala je dramaturginja Lada Kaštelan, scenograf predstave je Sven Jonke, kostimograf Silvio Vujičić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Autor je, fasciniran Mediteranom i pronalaskom antičkoga kipa Apoksiomena u akvatoriju otoka Lošinja,  ispričao moreplovačku priču kojom je pokušao između valova upisati geste koje bi trebale biti krik ranjenih… Citati Euripidovih stihova, koji sliče oratoriju poput svojevrsna rekvijema uzdižu se nad svima nama, dočaravajući različite etape jednoga putovanja koje se koleba između boli i nade. Apoksiomen, što na grčkome jeziku znači onaj koji se čisti poslije napora, zapravo je metafora današnjih putnika koji se, bježeći od ratnih konflikata u svojim domovinama, čiste, stružući sa sebe bolne uspomene kako bi se pripremili za nov početak. (Claudio Bernardo)

U predstavi nastupaju: Milka Bartolović, Natalia Kosovac, Ozana Mirković, Barbara Novković Novak, Lucija Radić, Cristiana Rotolo, Rieka Suzuki, Atina Tanović, Iva Višak, Iva Vitić Gameiro, Guilherme Gameiro Alves, Gianmarco Beoni, Alen Gotal, Adam Harris, Andrea Schifano, George Stanciu i Simon Yoshida.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.