Novosti

Filozofski teatar sa Slavojem Žižekom

Filozofski teatar sa Slavojem ŽižekomIz kazališta — 18. siječnja 2022.

Filozofski teatar vratio se na pozornicu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a prvi gost nove sezone bio je filozof Slavoj Žižek koji je u samo tjedan dana rasprodao cijelo gledalište kazališta.

Što poslije kapitalizma, idemo li u feudalizam ili komunizam, tema je o kojoj je Žižek razgovarao sa Srećkom Horvatom pred punim gledalištem kazališta te putem live streama. U skoro dva sata izlaganja dotakli su se i tema poput big tech kompanijama, reafirmacije države, emancipacijskom potencijalu blockchain tehnologija, klimatskim promjenama, prirodnim resursima i sl.

Slavoj Žižek je nekoliko puta gostovao u zagrebačkome HNK, zadnji puta 2019. godine a zahvaljujući Filozofskom teatru uprizorena je i predstava Antigona po njegovu dramskom tekstu u režiji Angele Richter. Za nastupe toga svjetski poznatog filozofa uobičajeno je da se vrlo brzo razgrabe ulaznice, a tako je bilo i ovog puta. Slavoj Žižek je nazivan Elvisom filozofije i najopasnijim filozofom Zapada, objavio je više od 30 knjiga iz područja filozofije i teorije psihoanalize, među kojima su mnoge prevedene i na hrvatski jezik.

Medijski pokrovitelj: RTL Hrvatska

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.