Novosti

<em> Suzanina tajna </em> Ermanna Wolfa-Ferrarija - Opera pod noćnim nebom

Suzanina tajna Ermanna Wolfa-Ferrarija - Opera pod noćnim nebomOpera — 21. lipnja 2024.

Premijernom izvedbom opere Suzanina tajna, talijanskog skladatelja Ermanna Wolfa-Ferrarija, pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića i u režiji Saše Broz, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zaključilo je opernu i ukupnu bogatu kazališnu sezonu.
Premijera ove komične operne jednočinke održala se 5. srpnja u atriju Galerije Klovićevi dvori.
Suzanu je na premijernoj izvedbi utjelovila Josipa Bilić (alternacija je Ivana Lazar), grof je Matija Meić (u alternaciji Siniša Hapač), sluga je Andrija Nazlić dok je Gloria Dubelj u ulozi sobarice.

Premda sam pasionirani ljubitelj opere od kad znam za sebe ovo je tek drugi put da postavljam neko operno djelo na pozornicu. Počašćena sam pozivom Intendantice Ive Hraste Sočo i oduševljena izborom naslova. Glazba je iznimno atraktivna, libreto duhovit i cijeli proces koji je intenzivan prolazi nadahnuto u predivnoj atmosferi. Josipa Bilić, Ivana Lazar, Matija Meić i Siniša Hapač na čelu s maestrom Ivom Lipanovićem uz glumce Gloriju Dubelj i Andriju Nazlića na svakoj probi otvaraju neke nove momente u interakciji glazbe i situacija koje režiram, govori Saša Broz otkrivši kako je operu ostavila u autentičnom vremenu jer je jedino tako bilo moguće dramaturški opravdati činjenicu da ženama nije bilo dozvoljeno pušiti na javnom mjestu, a ni izlaziti iz kuće bez dopuštenja muža.
Upravo iz te pozicije napravila sam pomak u građenju profila lika Suzane koja je u mom konceptu samosvjesna žena koja se zna mudro izboriti za ono što želi. Suzana je sigurna i u svoju ljubav prema Gilu ali se ne želi odreći niti svog poroka. Kada smo lik Suzane počeli postavljati na takav način automatski su se i drugi slojevi odnosa u braku Suzane i Gila počeli otvarali i mi smo umjesto krutog i tradicionalnog dobili jedan koncept modernijeg  braka.

Vizualni identitet predstave potpisuje Mia Popovska kostimografkinja i Sara Haas scenografkinja. Iza pokreta koji je također važan dio predstave stoji Nastasja Štefanić Kralj dok je prostor osvijetlio Aleksandar Čvalek.
Svakako se želim zahvaliti ravnateljici Opere Željki Barišić Pulig i savjetniku Opere Ljubomiru Puškariću na iznimnoj podršci tijekom cijelog procesa. To mi je i osobno vrlo važno, istaknula je Saša Broz.

Suzaninu tajnu publika može vidjeti 6., 8. i 9. u atriju Galerije Klovićevi dvori u diptihu s operom jednočinkom Stanac Jakova Gotovca.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.