Novosti

<em> Dan sjećanja </em> - Obljetnica raketiranja Zagreba

Dan sjećanja - Obljetnica raketiranja ZagrebaIz kazališta — 03. svibnja 2023.

Prošlo je dvadeset i osam godina od granatiranja grada Zagreba 3.svibnja 1995.godine.

S tugom se sjećamo napada na Zagreb kada su pogođene zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Akademije dramske umjetnosti i Dječje bolnice u Klaićevoj ulici. U napadima 2. i 3. svibnja poginulo je sedam, a ranjeno više od 200 civila.

U trenutku granatiranja, u baletnoj dvorani Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, na Mažuranićevu trgu, održavao se redovni prokus novog međunarodnog baletnog projekta pod naslovom Donauballet i tada je ranjeno teže ili lakše sedamnaest baletnih umjetnika:Almira Osmanović, Božica Lisak, Mateja Pučko Petković, Mirna Sporiš, Edina Pličanić, Barbara Novković Novak, Lovorka Puk Tomić, Deana Gobac, Valentina Kržić, Mark Boldin, Viorel Dascalu, Andrej Barbanov, Darko Brkljačić, Dubravko Kolšek, Nicolae Vasc, Danut Dascalu i Krzysztof Pastor (gost koreograf).
Svi su bili zbrinuti u bolnicama širom Zagreba i svi su se oporavili no poginulih u napadu na Zagreb sjećamo se s pijetetom.

U spomen na žrtve napada, Zagreb je 2007. prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice imenovao Trgom svibanjskih žrtava 1995.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.