Novosti

Dramske premijere <em>Aretej</em> i <em>U agoniji </em> Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana

Dramske premijere Aretej i U agoniji Miroslava Krleže u režiji Ivice BuljanaIz kazališta — 02. lipnja 2021.

U povodu posljednjih ovosezonskih premijera, drama Aretej i U agoniji Miroslava Krleže koje će se održati 8. i 9. lipnja, upriličena je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame i redatelj predstava Aretej i U agoniji Ivica Buljan, glumački ansambl u sastavu Milan Pleština, Alma Prica, Ksenija Marinković, Vlasta Ramljak i Nina Violić, dramaturg Vid Adam Hribar i scenograf Dalibor Martinis.

Veliko je postignuće što smo ove sezone uspjeli izvesti sve planirano bez zastoja. Sezonu završavamo velikim dramskim projektom kultnih tekstova u hrvatskoj dramskoj književnosti Aretej i U agoniji, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč dodavši kako je Aretej praizveden 1959. u zagrebačkom HNK te nakon toga više nije izvođen za razliku od U agoniji koja je od 1938. do 1998. godine izvedena osam puta. Ovo je i svojevrsna ekskluzivnost koja uključuje veliki ansambl i veliki trud. Jer Krležine rečenice u ovim traumatičnim vremenima, čine se kao da su pisane danas.

Redatelj predstave Ivica Buljan naglasio je da kazalište u kriznim vremenima pronalazi snagu i shvaća kako teška vremena ne pripadaju samo našoj generaciji nego su i naši preci živjeli u svojim velikim krizama i tektonskim poremećajima. A ako je itko duhovni pater ove kuće pogotovo drame zagrebačkoga HNK, ističe, onda je to Miroslav Krleža.

U trenutku u kojem osjećamo nemir zbog situacije u svijetu, a s druge strane i vlastite nemire, kombinacija Areteja i U agoniji činila mi se kao konceptualni izazov. S jedne strane Aretej koji nas vraća duboko u prošlost i u toj slici vidimo i odraz našeg vremena, a s druge strane Krleža panoramski iznosi povijest ljudskog roda. Često u tekstu spominje i majmune i neandertalce, ne samo kao povijest civilizacije nego se pita što je s onim genima koji u nekim trenucima probijaju kroz nas, a da ih nismo niti svjesni. Krleža je otvorio jednu veliku temu, a to je odnos medicine i politike koja je toliko višeznačna, a mi u toj temi živimo doslovno posljednjih godinu dana i vidimo da ta tema nije toliko jednostavna, ispričao je Buljan.

Drama U agoniji ima potencijal koji govori o sumraku jednog ljubavnog para, ljubavnog trokuta i duševnom krahu jedne osobe, a ta osoba je U agoniji razdijeljena na troje. Drama HNK u Zagrebu ima žar s kojim možemo prionuti u rješenje ovakvih tekstova jer nisu uobičajeni i traže sposobnost kvantne glume. Finale ove sezone bit će u znaku pohvale Krleži, ali i u znaku moći Hrvatskoga narodnog kazališta koje je u stanju iznjedriti ovakav projekt, zaključio je ravnatelj Drame.

Vlasta Ramljak, koja tumači liječnicu u predstavi Aretej, govorila je kako joj je uvijek drago vratiti se Krleži, ali i veliki izazov. No, zadovoljna je jer su uspjeli pokazati da mogu izaći pred publiku s dvije zahtjevne premijere. Apatride, europske medicinske disidente u političkome egzilu tumače Alma Prica i Ksenija Marinković, koja glumi i u Areteju i U agoniji.

Čovjek nekada sve ono dobro što napravi okrene u svoju suprotnost. Čini se da nam nema pomoći. Ali ima pomoći u kazalištu jer pomoću fikcije i pomoću teatara apatridi dozivaju Rim i Aretej s velikom nadom ulazi u jedno vrijeme gdje mu ništa nije jasno ali mu je i sve jasno. I čudi se da je ljudska ruka napravila toliko napretka, a opet – samo ubijanje. I to je taj zatvoreni krug. Ostavimo ipak neku nadu, rekla je Alma dodavši, kako glumci kad god se radi Krleža imaju puna usta sreće, ali i opterećenja. Naslovnu ulogu Areteja utjelovio je Milan Pleština, koji govori Krleža je pisac koji vas resetira i gdje vi ponovno učite stvari i otkrivate  da je vaš posao velika uživancija, ali i velika muka. Morate se pomučiti da bi počeli uživati i da bi prodrli do publike.

Ksenija Marinković kao  Madlen Petrovna igra u obje predstave emigrante, no sasvim dva različita karaktera. Najznačajnije za mene mogla bi biti rečenica: zvjezdano nebo nad nama, moralni zakon u nama, to kriješte sve papige ovog svijeta. A onda dolaze filozofi i objašnjavaju jednostavnosti glupanima kako je ovaj svijet savršeni izum kao kišobran kojeg još nitko nije uspio popraviti vijekovima …

Lauru Lenbach u U agoniji tumači Nina Violić koja je na početku izrazila sreću jer igra s predivnom ekipom. Bavili smo se dugo psihoanalizom …… na prvi pogled taj tekst je kompliciran, ali putem druge vrste glumačkog istraživanja nadam se da smo došli do jednostavnosti. Jer iza velikih rečenica postoji nešto bazično i jednostavno. Od Laure ću pokušati doći do sebe.

Premijera predstave Aretej održat će se u utorak, 8.lipnja, dok će u srijedu, 9. lipnja premijerno biti izvedena predstava U agoniji.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.