Novosti

Proslavili smo <em>Dan hrvatskoga baleta </em> javnim nastupom baletnog ansambla i Škole za klasični balet u Zagrebu

Proslavili smo Dan hrvatskoga baleta javnim nastupom baletnog ansambla i Škole za klasični balet u ZagrebuBalet — 04. studenoga 2023.

Dana 4. studenoga HNK u Zagrebu obilježio je Dan hrvatskoga baleta javnim nastupom ansambla Baleta u suradnji sa Školom za klasični balet u Zagrebu.

Pred punim gledalištem program je započeo nastupom učenika Škole za klasični balet u Zagrebu pod vodstvom baletne pedagoginje Emilije Sorić i uz klavirsku pratnju korepetitora Stanka Wolfa te se nastavio classom solista i ansambla Baleta HNK koji je vodila baletna majstorica Pavla Pećušak uz klavirsku pratnju Ljudmile Šumarove. Program je završio nastupom Pointé koji su plesali novi članovi Baleta HNK u Zagrebu u koreografiji Massimiliana Volpinija.
Publika je nastup plesača i njihove baletne pokrete, od onih jednostavnijih do složenijih skokova i pokreta, podržala čestim aplauzima.

A kako je sve počelo?

Naime, prije točno 147 godina, 4. studenoga 1876. zagrebačka je Opera praizvela operu Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca te su tom prigodom na programskoj cedulji prvi put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova te opere.

Zanimljivost vezana uz to prvo dokumentirano pojavljivanje baleta unutar neke predstave govori kako ono nije bilo dobro primljeno kod kritike, a koreografiju Ivone Freisinger oštro je kritizirao i August Šenoa te je nazvao „besmislenim đipanjem“ naglašavajući kako balet iz Zrinjskog „valja svakako izbrisati“.

Na svu sreću Šenoina sugestija nije prihvaćena te se nakon toga ne osobito obećavajućeg početka hrvatski balet polako razvijao. Prema Maji Đurinović, „balet je od svojih prvih pojava na zagrebačkoj sceni više puta ukidan da bi se entuzijazmom i umjetničkom vizijom pojedinaca ponovno iz početka uvozio i pokretao“. Bilo je potrebno gotovo pedeset godina od toga skromnog početka da Balet postigne svoju autonomiju unutar kazališta te postavi osnove profesionalizma na kojima i danas temelji svoje postojanje i umjetničko djelovanje.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.