Novosti

35. godina umjetničke karijere prvakinje Baleta Ervine Sulejmanove

35. godina umjetničke karijere prvakinje Baleta Ervine SulejmanoveBalet — 25. veljače 2023.

Prvakinja Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ervina Sulejmanova 24. veljače izvedbom u baletu Giselle koreografa i redatelja José Carlosa Martíneza svečano je obilježila 35 godina umjetničke karijere.

Rođena je 23. rujna 1970. u Amaliku, u Uzbekistanu. Baletnu akademiju u Taškentu završila je 1988., kada postaje članica Baleta Boljšoj teatra u Taškentu.  Od 1992. do 1994. stalna je članica baletnog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta Split.
Od 1994. prelazi u Zagreb, postavši članicom Baleta naše najveće nacionalne kazališne institucije. Godine 2008. dodijeljen joj je status prvakinje Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Pleše u više od pedeset baletnih produkcija HNK u Zagrebu, HNK Split, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i Makedonskom narodnom kazalištu u Skoplju, uz gostovanja diljem Hrvatske s grupom Croatia te nastupe u inozemstvu u Singapuru, Hong Kongu, Šri Lanki, Tajlandu, SAD, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Njezine baletne kreacije su vrlo raznolike.

Ostvaruje sjajne uloge u klasičnim bijelim baletima kao i u produkcijama modernog baleta. Tijekom svoje bogate karijere surađuje s brojnim domaćim i stranim koreografima kao što su Ivica Sertić, Oleg Danovski, Dinko Bogdanić, Ljiljana Gvozdenović, Renato Zanella, Waclaw Orlykovski, Norman Dixon, Milko Šparemblek, Derek Deane, Vasilij Medvedev, Vladimir Malakhov i mnogi drugi.
Gracioznost i elegancija neke su od odlika njezinih nastupa među kojima se posebno ističu uloge Myrthe, kraljice vila u baletu Giselle Adolphe Adama u koreografiji Iraide Lukašove i produckiji HNK u Zagrebu, Boginje zemlje u Pjesmama ljubavi i smrti Gustava Mahlera u koreografiji Milka Šparembleka (HNK u Zagrebu); Olimpije u Dami s kamelijama Alexandrea Dumasa sina, skladatelja Carla Davisa, u koreografiji Dereka Deana (HNK u Zagrebu), Razmažene princeze u Mačku u čizmama Brune Bjelinskog i koreografiji Ljiljane Gvozdenović (HNK Split), Manu u Bajaderi Ludwiga Minkusa u koreografiji Vasilija Medvedeva, Quitri u Don Quijoteu Ludwiga Minkusa koreografiji Dinka Bogdanića (HNK Split).                             

Od nagrada i priznanja izdvajaju se Srebrna medalja na baletnom natjecanju mladih plesača u Ašhabadu, 1989. te Nagrada hrvatskog glumišta za ulogu Quitri u predstavi Don Quijote Ludwiga Minkusa 2005. u koreografiji  Dinka Bogdanića i produkciji HNK Split.

Na dan obljetnice, nakon izvedbe Giselle u koreografiji José Carlosa Martíneza u foyeru su bile izložene fotografije najznačajnijih uloga Ervine Sulejmanove.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.