Novosti

13 članica ansambla Drame premijerno u predstavi <em> Nebeski svod </em> Lucy Kirkwood

13 članica ansambla Drame premijerno u predstavi Nebeski svod Lucy KirkwoodIz kazališta — 10. travnja 2024.

Premijera dramske predstave Nebeski svod nagrađivane britanske dramatičarke Lucy Kirkwood održat će se 12. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Predstavu režira Marina Pejnović, a uz glumicu Lanu Menigu nastupa čak 13 članica iz ansambla Drame HNK-a u Zagrebu: Jadranka Đokić, Alma Prica, Ksenija Marinković, Iva Jerković Oreški, Mirta Zečević, Olga Pakalović, Dora Lipovčan, Lana Barić, Iva Mihalić, Ana Begić Tahiri, Jelena Otašević Babić, Ivana Boban i Barbara Vicković.

Predstava je parafraza filma Dvanaest gnjevnih ljudi u ženskoj verziji vježbe iz demokracije.

Nije dovoljno dati nekome moć, već je taj netko mora biti spreman i primiti, osvijestiti mogućnost promjene koju mu ta moć daje. Rastvara se pitanje zašto su i same žene provodile opresiju nad ženama te stotinama godina također bile uzrok problema te podržavale i provodile patrijarhat. Jer žene su učile djevojčice o patrijarhatu te sprovodile njegovu opresiju, rekla je redateljica Marina Pejnović nadovezujući se kako hipertekstualnst i apartnost same drame ukazuje na nebitnost sadržaja koji dovodi do smrtne kazne.

Radnje je smještena u 1759. godinu kada zemlja čeka najavljeni dolazak Halleyjeva kometa.
Kći Lady Wax (Barbara Vicković) ubijena je, a stanovnici ovoga ruralnog grada željni su krvi. Sally Poppy (Lana Meniga) proglašena je krivom za zločin, zajedno sa svojim ljubavnikom koji je smaknut. Sallyn put do omče ovisi o tome je li ona doista trudna, kao što tvrdi. Ako je trudna, život će joj biti spašen. Sallyna sudbina leži u rukama dvanaest žena, okupljenih da donesu jednoglasnu odluku na ovaj ili onaj način.

U ovome djelu žene se moraju boriti sa svojom savješću kako bi donijele presudu. Uz radikalno iznošenje pozicija koje često u našoj svakodnevici doživljavamo kao zamaskiranu dinamiku međuženskih odnosa. No, autorica je postavljanjem djela u 18. stoljeće omogućila prezentnost i vidljivost tih stavova. Time nije opisala prošlost, već je raskrinkala sadašnjost.

Dramaturginja predstave je Mirna Rustemović, skladatelj Ivan Josip Skender, scenografkinja Liberta Mišan, kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovatelj svjetla Anton Modrušan, scenski pokret potpisuje Pravdan Devlahović, dok je oblikovateljica videa Sara Salamon.

Što se dogodi kada je dvanaest žena zatvoreno u jednom klaustrofobičnom prostoru bez hrane, vode, grijanja i svjetla da donesu odluku o smrtnoj kazni druge žene, publika će otkriti u predstavi Nebeski svod 12., 13., 15., 18. i 22. travnja te 8., 11. i 28. svibnja.

Ulaznice kupite OVDJE

.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.