Mađarski državni narodni ansambl Jug s tisuću lica

Jug s tisuću lica

Kuća tradicija

Mađarski državni narodni ansambl

JUG S TISUĆU LICA

Ova predstava prvi put u povijesti mađarskog scenskog folklornog plesa prikazuje raznoliku tradicijsku kulturu raznih naroda: Mađara, Srba, Hrvata, Nijemaca i Rumunja, koji žive na području nekadašnjeg južnog dijela Austro-Ugarske. Ova tzv. južna regija ima raznoliku plesnu i glazbenu tradiciju te u sebi nosi specifičnosti srednjoeuropske i balkanske kulture koje su na ovim prostorima međusobno utjecale jedna na drugu.

Voda je važan dramaturški motiv predstave: Tisa, Drava, Sava, Maroš i Mura - toliko potoka i rijeka teče u istome smjeru kako bi u Dunavu postale jednake. Bogata simbolika vode; voda kao izvor života, sredstvo za pročišćenje i element preporoda, specifična je za sve kulture. Taj raskošni sadržaj nas vodi kroz različita vremenska razdoblja, omogućavajući nam uživanje u specifičnoj plesnoj i glazbenoj kulturi svakog krajolika. Na pozornici se prikazuju pojedini scenski prizori uz animaciju, video projekcije i igru sjena. Vrlo važan dio predstave tvore izvorne nošnje, koje prikazuju različitost pojedinih etničkih skupina, s obzirom na krajeve u kojem su nastale.

 Predstava je nastala u okviru suradnje Palače umjetnosti u Budimpešti (MÜPA) i Kuće tradicija – Mađarskog državnog narodnog ansambla.

Glazbeni redatelj: László Kelemen

Glazbeni urednici: Attila Gera, László Kelemen, István Pál Szalonna

Skladatelji: Milán Hetényi, László Kelemen

Koreografi: Dezső Fitos, Enikő Kocsis

Kostimografkinja: Enikő Kocsis

Scenografkinja: Zsuzsa Molnár

Animacija: Enikő Sárvári

Oblikovatelj svjetla: Kornél Papp

 Redatelji: Gábor Mihályi, Dezső Fitos, Enikő Kocsis

 Ansambl predstave: plesni zbor i orkestar Mađarskog državnog ansambla, Orkestar KOLO, i gostojući izvođači, suradnici putem audiozapisa: DALINDA (po pozivu), Pál Lajos (po pozivu)

Solisti: Eszter Pál / Júlia Kubinyi, Milán Hetényi

 Dirigent: Ferenc Radics

Voditelj plesnog zbora: György Ágfalvi

Asistenti plesnog zbora: Beatrix Borbély, Katalin Jávor, Máté Farkas, ifj. Zoltán Zsuráfszky

 Umjetnički voditelj: István Pál Szalonna

 Vodtelj ansambla: Gábor Mihályi