Novosti

Održan prvi susret u okviru projekta <em>Čitanje Krleže</em>

Održan prvi susret u okviru projekta Čitanje KrležeIz kazališta — 08. listopada 2021.

Jučer je održan prvi radionički susret Čitanje Krleže kojim je zagrebački HNK zakoračio u novi projekt kojim podsjećamo zašto je čitanje Miroslava Krleže esencijalno za našu kulturu.

U Dramskoj pokusnoj dvorani, u kojoj i inače čitaćim probama započinje svaki dramski proces našeg kazališta, započeli smo čitanje Krležinog Kraljeva i uronili u svijet njegovog fascinantnog sajmišnog panoptikuma. Od trenutaka kada je Krleža napisao ovu ekspresionističko remek djelo prošlo je više od sto godina, ali naše su polaznice već u prvim recima njegovih didaskalija nepogrešive prepoznale suvremenost i svevremenost ovog barda hrvatske književnosti, rekla je dramaturginja Jelena Kovačić koja zajedno s ravnateljem Drame Ivicom Buljanom moderira cijelim projektom.

Istraživanje što nam Krležino Kraljevo znači danas, kako mu pristupiti, koji su mu izvedbeni potencijali, te gdje u našoj svakodnevici prepoznajemo njegovu buku i bijes, trajat će šest tjedana.

Veselimo se sljedećem susretu na kojem nam se pridružuju i glumci ansambla Drame, te na kojem nastavljamo istraživati zašto je Krležu toliko važno čitati i danas, izjavila je Jelena Kovačić.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.