Novosti

Veličanstvena opera <em>Don Carlo </em> Giuseppea Verdija

Veličanstvena opera Don Carlo Giuseppea VerdijaOpera — 20. travnja 2020.

Veličanstvena opera Giuseppea Verdija Don Carlo, jedno je od brojnih skladateljevih remek-djela temeljena na dramskom tekstu velikoga njemačkog pisca Friedricha Schillera.

Ovu grandioznu izvedbu u ulozi Don Carla interpretira Tomislav Mužek.
Operu možete večeras u 20 sati pogledati OVDJE.

Fabula opere prati životnu sudbinu prijestolonasljednika španjolskog trona don Carla, zaručenog za francusku princezu Elizabetu Valonsku, koja se iz političkih razloga mora udati za Carlova oca Filipa II., kako bi rat između Španjolske i Francuske napokon završio. Usporedno s ljubavnom intrigom u koju je upletena dvorska dama Eboli pratimo i politička previranja u borbi za nezavisnost Flandrije. Na kraju opere Elizabeta moli u samostanu svetog Yuste pokraj groba Carla V. čekajući Carla prije odlaska u borbu za oslobođenje Flandrije. Do grobnice stižu kralj Filip i Veliki inkvizitor želeći uhititi Carla, no u posljednji ga trenutak spasi tajanstveni redovnik, prepoznat kao Carlo V., za kojega se vjerovalo da je mrtav.
Opera se izvodi na talijanskom jeziku, preveo Angelo Zanardini i Piero Faggioni prema Josephu Méryu i Camillu du Loclu.

Uredio Elio Boncompagni, u pet činova, uključujući zadnju verziju opere iz 1886., sa dodatnim dijelovima iz prve izvedbe u Parizu 1867. bitnih za glazbene i dramaturške vrijednosti.

Nstupaju, uz Tomislava Mužeka - Luciano Batinić, Ivica Čikeš, Valentina Fijačko Kobić, Adela Golac Rilović, Stjepan Franetović, Siniša Hapač, Ljubomir Puškarić, Davor Radić, Dubravka Šeparović Mušović, Višnja Popov, Branislav Jatić, Siniša Štork, Gorana Biondić Ruško, Martina Klarić, Ozren Bilušić, Ivica Trubić, Mario Bokun, Damir Klačar, Ivana Lazar, Kristijan Beluhan, Ivo Gamulin, Tvrtko Stipić te članovi baletnog ansambla uz pratnju zbora i orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Povratkom prekrasnoga tenorskog glasa Tomislava Mužeka u naslovnoj ulozi naša je opera itekako na dobitku.
— Jutarnji list
Vrlo uvjerljiva i precizna izvedba, što se glazbe tiče, najjači je argument ove produkcije, a velik trud ansambala i solista nipošto nije bio uzaludan. Don Carlo je veliki podvig Opere HNK koji je u Zagreb privukao i nekoliko inozemnih opernih znatiželjnika i profesionalaca.
- Večernji list

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.