Novosti

<em>Ususret premijeri </em> Puccinijeve opere <em>Tosca</em>

Ususret premijeri Puccinijeve opere ToscaIz kazališta — 22. svibnja 2022.

Uoči premijere opere Tosca Giacoma Puccinija pod ravnanjem Andreasa Giesa i Alle Kulbabe te u režiji Maria Pontiggia, u nedjelju 22. svibnja održao se tradicionalni program Ususret premijeri u foyeru kazališta. 

Premijernu izvedbu Tosce koja je na repertoaru 27. svibnja predstavila je intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere Giorgio Surian, redatelj Mario Pontiggia, dirigent Andreas Gies, scenograf i kostimograf Francesco Zito te solistica Martina Serafin u ulozi Tosce.

Sretna sam da sam u Zagrebu i jedva čekam pjevati Toscu i nastupiti u prekrasnoj produkciji iz Firence. Tosca je za mene jednostavna za interpretaciju jer je konkretna a Tosca je slobodna i strastvena žena, rekla je Martina spomenuvši kako je njezina majka Mirjana Irosch rođena zagrepčanka bila zvijezda opereta u Beču.

Puccinijeva Tosca se temelji na priči o pjevačici Floriji Tosci, Talijanki koja je živjela na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radnja se odvija u razdoblju poslije Francuske revolucije. Floria Tosca bila je proslavljena operna pjevačica, koja je bila zaljubljena u Marija Cavaradossija, Bonapartista. Njega je uhitio rimski policijski zapovjednik barun Scarpia te je ucijenio Toscu. Naime, obećao je poštediti ga smrtne kazne ako Tosca pristane provesti noć s barunom.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.