Novosti

U pripremi premijera Puccinijeve <em>Turandot</em>

U pripremi premijera Puccinijeve TurandotOpera — 07. svibnja 2018.

U zagrebačkoj Operi počele su pripreme za posljednju ovosezonsku premijeru Puccinijevu Turandot, koja  nastaje u koprodukciji između Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Associazione Arena Sferisterio – Macerata Opera Festivala. Premijera će biti izvedena  18. svibnja 2018. pod ravnanjem Marcella Mottadellija u režiji Stefana Riccija. 

Predstava je ishod kreativnog projekta ricci/forte. Scenogra f i oblikovatelj svjetla je Nicolas Bovey, kostimograf Gianluca Sbicca, zborovođa Luka Vukšić, scenski pokret će napraviti  Marta Bevilacqua, asistenti dirigenta su Darijan Ivezić i Ivan Josip Skender, asistentica redatelja  Liliana Laera, asistentice kostimografa su Rossana Gea Cavallo i Antonia Jakšić Dorotić.

U predstavi nastupaju; Božimir Lovrić / Tvrtko Stipić (Altoum), Tanya Ivanova / Rebeka Lokar (Turandot), Kamen Tchanev / Renzo Zulian (Calaf), Berislav Puškarić/ Siniša Štork (Timur), Valentina Fijačko Kobić / Adela Golac Rilović (Liu), Leon Košavić / Davor Radić (Ping), Mario Filipović / Siniša Galović (Pang), Ivo Gamulin / Ladislav Vrgoč (Pong), Ozren Bilušić / Neven Paleček (Mandarin) uz orkestar i zbor Hrvatskoga narodnog kazališta.

Turandot je posljednja opera velikoga talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija koju, shrvan iznenadnom bolešću i smrću 1924., nije uspio dovršiti.
Operu je dovršio Franco Alfano dvije godine kasnije, prema libretu koji su napisali Giuseppe Adami i Renato Simoni. U nastojanju da se odmakne od verizma posegnuo je za njemačkom obradom legende o kineskoj princezi Turandot Friedricha Schillera, koju je preradio talijanski pisac Carlo Gozzi. Ishodišna priča temelji se na epu Sedam ljepotica, perzijskog pjesnika Nizamija iz 12. stoljeća.
Okrutna kineska princeza Turandot prisiljava svoje potencijalne plemenite prosce da odgovore na tri zagonetna pitanja. Jednog je već pogubila kad se drugi, mladi Kalaf, koji skriva svoje ime, beznadno zaljubi u princezu.

Iako ga svi preklinju neka odustane, on ipak pristaje odgovarati na zagonetna pitanja, a kada uspije, želi smekšati Turandot ljubavlju a ne silom. Poslije mnogih dramatičnih događanja Kalaf i Turandot izlaze pred narod koji slavi ljubav koja je pobijedila hladnu i ponosnu princezu. Ova vrlo raskošna i popularna Puccinijeva tročinska opera prepuna je prekrasnih arija i sugestivnih prizora u kojima se izmjenjuju velike scene s komornim prizorima punim dramatike i napetosti, dočaravajući svijet daleke Kine.
Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u koprodukciji s uglednim talijanskim opernim festivalom Sferisterio iz Macerate premijerno će izvesti ovo monumentalno djelo na sceni zagrebačkoga nacionalnog kazališta pod ravnanjem Marcella Mottadellija u režiji poznatoga talijanskog kazališnog dvojca Stefana Riccija i Giannija Fortea, koji pripadaju najaktivnijim talijanskim redateljima današnjice. Završili su režiju na Nacionalnoj umjetničkoj akademiji Silvio d’Amico i dramaturgiju na newyorškom Sveučilištu u klasi profesora Edwarda Albeeja. Poznati su i po iznimno uspješnom rimskom projektu wunderkammer soap kojom je otvoren Festival Quartieri dell’arte 2006. Uz kazališni rad pišu televizijske i filmske scenarije te su dobitnici brojnih nagrada.

Zahvaljujemo Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije na potpori u postavljanju predstave Turandot Giacoma Puccinija.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.