Novosti

U pripremi <em>Mačka na vrućem limenom krovu</em>

U pripremi Mačka na vrućem limenom krovuDrama — 01. listopada 2018.

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu najavljuje prvu ovosezonsku premijeru Mačka na vrućem limenom krovu Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Magellija koja će se održati 13. listopada.

Tennessee Williams, klasik kojega su nazivali pjesnikom ljudskoga srca, ali i laureatom odbačenih, zaslužan je za preporod američke poslijeratne drame. Proširio je granice teatralnosti, a njegova djela su i danas inspiracija kazališnim i filmskim umjetnicima. Za njega se doista može reći kako je živio da bi pisao. U četrdeset godina stvaranja svoju glad za pisanjem pokušavao je utažiti napisavši više od sedamdeset drama, dva romana, četiri filmska scenarija, pet zbirki kratkih priča, pet zbirki poezije, zbirku eseja, autobiografiju, a ostavio je i mnoštvo pisama. ... Čak četrnaest njegovih drama i jedan roman adaptirano je za film, dok je TV-ekranizaciju doživio čitav niz komada, jednočinki i priča. Tennessee Williams jedan je od rijetkih autora koji je ostavio upečatljiva traga i u teatru i na filmu.

Za dramski tekst Mačka na vrućem limenom krovu Williams je dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine te je iste godine praizveden u New Yorku. Detaljno portretirajući svoje likove, Williams daje duboko emotivnu i potresnu sliku obitelji koja se zaplela u vlastitu mrežu laži i obmana. Nitko u njoj nije oslobođen barem dijela  krivnje, no iskrena potraga za istinom i ljubavi otkupljuje sudionike. Istodobno socijalna priča, i melodrama, Mačka na vrućem limenom krovu djeluje svježe u eri novog konzervativizma, i svojim pokličem za slobodnom ljubavi pravi je izazov za slavnoga redatelja Paola Magellija.

Autorski tim predstave čine još dramaturginja Željka Udovičić, scenograf Lorenzo Banci, kostimograf Leo Kulaš, te skladatelji Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

Paolo Magelli najavljuje originalno i suvremeno čitanje ove kultne drame čijim junacima pripada značajno mjesto u almanahu popularne kulture XX. stoljeća. U ulogama Maggie i Bricka nastupaju Zrinka Cvitešić i Filip Vidović, mama i tata Pollitt su Ksenija Marinković i Milan Pleština, Brickovog brata i njegovu ženu glume Dušan Bućan i Ana Begić, velečasni Tooker je Livio Badurina, a dr. Baugha glumit će Goran Grgić. U predstavi nastupaju i pjevači Lucija Jelušić, Stefano Surian, Josip Roša te petoro djece.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.