Novosti

<em>Tri zime</em> Tene Štivičić gostuju u Čakovcu

Tri zime Tene Štivičić gostuju u ČakovcuDrama — 01. ožujka 2018.

Predstava Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana, ovjenčana mnogim domaćim i stranim nagradama gostuje u Čakovcu 15. ožujka.

Drama koja prati sudbine četiriju naraštaja žena povezanih jednom kućom, sudjelujući u životnim etapama svojih junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, od premijere do danas s velikim je uspjehom izvođena na matičnoj pozornici te na brojnim domaćim i inozemnim gostovanjima. Predstavu je vidjela publika  u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, Brijunima, Rijeci, Beogradu, Podgorici. U Tel Avivu je prikazana na 9. međunarodnom kazališnom festivalu Hanoch Levin, u Sarajevu na Internacionalnome teatarskom festivalu MES, gdje je osvojila nagradu žirija kao najbolja predstava, a na 27. Marulićevim danima u Splitu osvojila je Nagradu za suvremeni dramski tekst i Nagradu publike za najbolju predstavu festivala. Prikazana je i na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu gdje je ispraćena dugotrajnim ovacijama, a s velikim je uspjehom izvedene i na Dubrovačkim ljetnim igrama. U sklopu Kulturne godine Austrija – Hrvatska, krajem  2017. gostovala je u slavnome bečkom Volkstheateru. Tekst je prošle godine preveden na njemački, te objavljen u uglednome njemačko kazališnom časopisu Theater Heute.

Glumački ansambl predstave čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk i Slavko Juraga. Scenograf predstave je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar.

U zimi 1945. godine majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskom ključu useljavaju u vilu endehaškog emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu. U zimi 1990. godine obitelj Kos okuplja se u istoj kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskog rata, nova država je još u povojima. Nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu, a s novim naraštajima izviru i nova pitanja. U zimi 2011. godine u kući se priprema vjenčanje i obitelj Kos je ponovno na okupu. U osvit ulaska u Europsku uniju zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje, a novi moćnici vođeni samo ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se i dalje talože godine i sjećanja.
Tena Štivičić je hrabro predstavila prijelomne trenutke svoje osobne i hrvatske povijesti. Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu Susan Smith Blackburn Prize, a zagrebačka izvedba izazvala je nepodijeljeno oduševljene, postavši pravim hitom. Osim stalno rasprodanih izvedbi na matičnoj sceni, predstava je postigla izniman uspjeh na svim dosadašnjim domaćim i inozemnim gostovanjima, uvijek dočekana s oduševljenjem publike i službene kritike. Na 27. Marulovim danimapredstava je osvojila četiri nagrade.

Predstava će do kraja sezone gostovati u Opatiji (24. svibnja) i  Šibeniku ( 20. lipnja). 

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.