Novosti

Svečana dodjela nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja

Svečana dodjela nagrada za najbolja umjetnička ostvarenjaIz kazališta — 01. srpnja 2019.

Alma Prica, Franjo Kuhar, Iva Vitić Gameiro, Guilherme Gameiro Alves, Ivana Lazar te Max Emanuel Cenčić dobitnici su ovogodišnjih Nagrada Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu za najbolja ostvarenja u dramskim, baletnim i opernim predstavama sezone 2018./2019. Poslije svečane dodjele nagrada 30. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, održan je atraktivan koncert velikih hitova filmske glazbe pod ravnanjem maestra Ilje Stupela u izvedbi ansambla Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.
Prisutne je na samome početku pozdravila intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, koja je zahvalila svim umjetnicima i zaposlenicima Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu te vjernoj publici riječima: 13 premijera, 200 tisuća gledatelja i 95 posto popunjenosti opernih, dramskih i baletnih predstava izniman je uspjeh i nadamo se će i sljedeća sezona, u kojoj nas čekaju mnogi izazovi, biti uspješna kao i ova.

Alma Prica dobila je Nagradu Mila Dimitrijević za ulogu glumice Eugenije u predstavi Glumica u režiji Pascala Ramberta koji je ujedno i autor teksta, a Franjo Kuhar za najbolju mušku ulogu glumca Aleksandra u istoj predstavi premijerno izvedenoj 1. veljače 2019. Članovi ocjenjivačkoga suda su bili teatrologinja Mani Gotovac (predsjednica), akademik Boris Senker i profesor Leo Rafolt.
Ocjenjivačko povjerenstvo za dodjelu baletnih godišnjih nagrada Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sastavu koreografkinja Ljiljana Gvozdenović (predsjednica), baletna majstorica Božica Lisak i teoretičarka plesa Maja Đurinović donijelo je odluku da Nagradu Ana Roje dobiva Iva Vitić Gameiro za ulogu Anđela u predstavi Annonciation / Navještenje u koreografiji Angelina Preljocaja, premijerno izvedenoj 7. lipnja 2019. te za cijelu proteklu sezonu. Nagradu Oskar Harmoš dobio je Guilherme Gameiro Alves za ulogu Anđela smrti u baletnoj predstavi Smrt u Veneciji u koreografiji Valentine Turcu prema istoimenu literarnom predlošku Thomasa Manna na glazbu Gustava Mahlera, praizvedenoj 5. lipnja 2018. te za cijelu proteklu sezonu.
Ocjenjivački sud za dodjelu opernih nagrada Marijana Radev i Vladimir Ruždjak u sastavu muzikologinja Jagoda Martinčević (predsjednica), muzikologinja Zrinka Matić i glazbeni kritičar Branimir Pofuk jednoglasno je odlučio da se Nagrada Marijana Radev dodijeli Ivani Lazar za interpretaciju uloge Kraljice noći u operi Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta, premijerno izvedenoj 22. studenoga 2018. pod ravnanjem Nikše Bareze u režiji Krešimira Dolenčića, a Nagrada Vladimir Ruždjak Maxu Emanuelu Cenčiću za ulogu Malcolma te režiju operne predstave Žena s jezera Gioachina Rossinija, premijerno izvedene 12. travnja 2019. pod ravnanjem Georgea Petroua u režiji M. E. Cenčića.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.