Novosti

Spektakularan prikaz <em>Peer Gynta</em> u režiji Erika Ulfsbyja

Spektakularan prikaz Peer Gynta u režiji Erika UlfsbyjaDrama — 17. travnja 2020.

Dramu Peer Gynt danas imamo priliku gledati na YouTube kanalu 24sata. Slavno klasično djelo svjetske dramske književnosti, na scenu Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu postavio je poznati norveški redatelj Erik Ulfsby u sklopu projekta Europski kazališni laboratorij: Drama postaje digitalna, koristeći inovativnu audio-tehnologiju koju je razvijao u suradnji sa stručnjacima iz područja elektroakustike.

Peer Gynta pogledajte u 20 sati OVDJE.

Redatelj Erik Ulsfby temelji ovu verziju Peera Gynta na susretu između Peera i Ljevača pucadi. Na Peerovo pitanje Koja je svrha svega? dobiva odgovor da to treba naslutiti. Oni koji nisu kadri naslutiti osuđeni su postati đavolov lak plijen. S jednom nogom iznad ponora, Peer mora baciti svjetlo na vlastiti život i djela.

Dramaturzi predstave Peer Gynt su Carl Morten Amundsen i Sanja Ivić, scenografiju potpisuje Arne Nøst, kostimografiju Ingrid Nylander, a skladatelj je Mitja Vrhovnik Smrekar.

Peer Gynt bliži se kraju životnoga puta. Umoran je, zasićen i istrošen. Život mu je bio obilježen mnoštvom uspona i još više padova. Bio je bogataš i skitao se po svijetu. Upoznavao je ljude i razna bića, vodio je egocentričan, buran i uzbudljiv život.
Peer je htio pobjeći – iz Norveške, ali prije svega od sebe. Želio je sebe stvoriti iznova, razviti se, obogatiti se; htio je trošiti i uživati. No sada se pred kraj života vraća kući opterećen bremenom doživljenih iskustava. Sad je čas da položi račune za svoj život. Tko je on zapravo? I hoće li sačuvati život nakon susreta s Ljevačem pucadi?

U ovoj izvedbi Ibsenova glasovita djela Siniša Popović utjelovljuje lik staroga Peera. To je Peer koji se osvrće na proživljeno u trenutcima kada se njegov život konačno bliži kraju. Publiku će ponijeti bujica uspomena iz tamne odaje Peerovih sjećanja. Različite uspomene redaju se jedna za drugom u dugačkome nizu. Doima se kao da Peer lista amo-tamo po vlastitu fotoalbumu u kojem se odvija i evocira cijeli njegov život. U njegovim uspomenama nalaze se priče, susreti i ispovijesti, a sve glumi ansambl od 14-ero glumaca.
U predstavi glume: Siniša Popović, Ksenija Marinković, Lana Barić, Luka Dragić, Nikša Kušelj, Alma Prica, Silvio Vovk, Filip Vidović, Nina Violić, Slavko Juraga, Vanja Matujec, Ivana Boban, Ivan Colarić i Luca Anić.

Drama je nastala u koprodukciji HNK u Zagrebu i teatra Det Norske iz Osla.

Moderan, poetski i u sebe zagledani Peer Gynt.
— Večernji list
Vizualno raskošan i scenski spektakularni prikaz u zagrebačkom HNK.
— Tportal
Izniman kazališni događaj - rijetko imamo u nas prilike gledati ovako sofisticiranu režiju.
— Jutarnji list

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.