Novosti

Shakespearovu <em>Zimsku priču </em> pogledajte u vašem domu

Shakespearovu Zimsku priču pogledajte u vašem domuDrama — 19. travnja 2020.

Jedno od posljednjih djela besmrtnoga Williama Shakespearea, tragikomediju Zimska priča, u režiji redateljice
Polly Tritschler pogledajte OVDJE.

Nastala 1611. godine, a njegova radnja počinje se događati na Siciliji, kada Poliksen, kralj Bohemije, žuri u domovinu poslije devetomjesečnog boravka kod svojeg prijatelja Leonta, kralja Sicilije. Leont ga svim silama pokušava zadržati te šalje svoju trudnu ženu Hermionu u nadi kako će ga ona uspjeti nagovoriti na dulji ostanak. Iznenađen uspjehom ženine misije, Leont posumnja u Hermioninu vjernost i tako počinje niz događaja koji će promijeniti sudbine svih protagonista. Poliksen je primoran na bijeg, Hermiona je optužena za preljub i veleizdaju, a djevojčica koju je rodila prognana je, posve slučajno u Bohemiju, gdje pratimo nastavak događanja.
Ovaj komad vrlo kompleksne fabule posjeduje sve kvalitete velikoga dramskog teksta, baveći se pitanjima o vjernosti, bračnoj ljubavi, uzajamnom povjerenju, prijateljstvu, požrtvovnosti, sumnjičenju, ljubomori i gubitku najbližih. Kao protutežu tragič- nim zbivanjima na Siciliji, u Bohemiji pratimo komična događanja, a sve se skončalo gorko-slatkim krajem. Ova tragikomedija još jedanput pokazuje svu raskoš Shakespeareova genija i razloge njegove 400-godišnje velike popularnosti.

Ne smije se zanemariti Dragana Despota kao Leonta, kralja Sicilije, koji je iznimno nadahnuto stvarao duboku intrigu. Osim njega, posebno se istakla i Jadranka Đokić koja je podignula dinamiku predstave na jedan viši nivo, utjelovivši mušku energiju u ženskom tijelu.
— 24 express
Najbolje stihove Shakespeare je ovdje napisao o ženama – kraljici Hermioni i njezinoj dvorskoj dami Paulini i zaista Alma Prica i Jadranka Đokić su najbolji glumački dio predstave. One su te kojima vjerujemo, baš kao što vjerujemo Liviju Badurini i Mislavu Čavajdi u ulogama Poliksena i Camilla, dok Luca Anić i Luka Dragić u ulogama mladoga zaljubljenog para koji nadživi sve tragedije, ovdje slave radost igre.
— Večernji list

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.