Novosti

Scenografija koja priča vlastitu priču - <em>Nekoliko dana premijere</em>

Scenografija koja priča vlastitu priču - Nekoliko dana premijereIz kazališta — 15. svibnja 2020.

Projekt Nekoliko dana premijere vizualnog umjetnika Davida Maljkovića koji kao sirovinu koristi scenografiju predstava zagrebačkog HNK, otvoren je za javnost.
Od 14. svibnja do 17. svibnja građani će na travnjacima oko kazališta moći vidjeti fundus iz poznatih starijih predstava koje je postavio Maljković kao gestu prema publici budući je unutrašnji prostor kazališta još uvijek zatvoren.

Krenuli smo u novi početak da bi teatar još više približili publici a Nekoliko dana premijere jedinstven je događaj koji će kod gledatelja vjerojatno probuditi sjećanja jer scenografija sada ima svoju vlastitu priču, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Scenografiju za predstavu Kafka na žalu Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana čija se premijera očekivala tijekom svibnja, trebao je raditi upravo David Maljković. Premijera je odgođena za iduću sezonu a Maljković je intervencijom u kazališni eksterijer, napravio projekt na travnjacima koji svi zainteresirani mogu doći pogledati 24 sata dnevno.

Naracija koja postoji u ishodišnoj točki svakog elementa scenografije za pojedinačne predstave, ne posreduje se izravno nego se kriptira i otvara nove značenjske procese. U potrazi za produkcijom smisla, od elemenata jučerašnje izvjesnosti stvaraju se nove kompozicije i postavljaju ispred građana koji postaju protagonisti njezine ostvarivosti, objasnio je Maljković.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.