Novosti

Redom Ante Starčevića odlikovana Blaženka Milić

Redom Ante Starčevića odlikovana Blaženka MilićOpera — 06. veljače 2020.

Za doprinos u izgradnji suverene hrvatske države kroz izniman dugogodišnji rad i glazbeno stvaralaštvo na hrvatskoj i međunarodnoj opernoj sceni Redom Ante Starčevića predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je dugogodišnju prvakinju Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Blaženku Milić.

Svojim se snažnim i ujednačenim glasom te dojmljivom muzikalnošću i scenskim nastupima Blaženka Milić osobito istaknula interpretacijama uloga u operama Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca, Giacoma Puccinija i Richarda Wagnera.
Na pozornici zagrebačkoga HNK pjevala je najteži sopranski repertoar i ostvarila više od 50 glavnih opernih uloga a s ansamblom Opere gostovala je u Stuttgartu, Mannheimu, Torinu, Ženevi, Brnu, Istočnom Berlinu, Kijevu, Moskvi i Salzburgu.
Zagrebačka publika osobito pamti njezin nastup u Puccinijevoj Tosci 1986. u kojoj su joj scenski partneri bili Nicolai Gedda kao Cavaradossi i Ingvar Wixell kao Scarpija. Posljednja operna uloga koju je ostvarila u HNK u Zagrebu bila je Verdijeva Aida čime je na osobit način zaokružila svoju iznimnu pjevačku i umjetničku karijeru.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.