Novosti

Protokol o suradnji

Protokol o suradnjiIz kazališta — 05. ožujka 2019.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Albanska nacionalna opera i balet potpisali su danas, 5. ožujka  protokol o suradnji, odnosno međusobnoj  razmjeni produkcija i umjetnika.
U foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu protokol su potpisale  gospođa Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta i gospođa Zana Çela, intendantica Albanske nacionalne opere i baleta.

Za Hrvatsko narodno kazalište iznimno je važna suradnja s albanskom Operom i Baletom, kao i svaka suradnja s bilo kojom drugom europskom operom i baletom. Albanija i Hrvatska pripadaju  kulturnom krugu mediterana stoga i tu vidimo mogućnosti kulturne suradnje. U ovom konkretnom slučaju pomoći će nam razmjenjivati umjetnike i ostvarivati  koprodukcije koje će biti zanimljive i za jednu i za drugu stranu, rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta.

Zana Çela, intendantica Albanske nacionalne opere i baleta istaknula je kako je jako sretna zbog potpisivanja današnjega protokola jer je sada moguće početi ostvarivati cilj. Naš san je ostvaren, a ovaj dan je prvi dan suradnje naših kazališta u kojoj ćemo, između ostaloga, pomoći i mladim umjetnicima na promoviraju njihovih aktivnosti, izjavila je gospođa Zana Çela.

Albanska nacionalna opera i balet iz Tirane, najveće  je kazalište u Albaniji  koje djeluje u sklopu palače Kulture  te jedna od najsimboličnijih institucija te zemlje.  Iako relativno mlado (osnovano 1953. godine) ovo  kazalište postalo je centrom kulture Albanije, omogućujući svojim umjetnicima adekvatan prostor za izražavanje njihovih umjetničkih ekspresija.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.