Novosti

Program HNK u Zagrebu povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

Program HNK u Zagrebu povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unijeIz kazališta — 02. siječnja 2020.

Povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao središnja nacionalna kazališna institucija u zemlji, priprema program kojim će se predstaviti Europi s nekim od najboljih kazališnih ostvarenja, a europska ostvarenja bit će prikazana na pozornici HNK u Zagrebu.

Festival svjetskog kazališta premješten je iz tradicionalnog termina u rujnu u prvih šest mjeseci 2020. godine. U tom razdoblju gledatelji će svaki mjesec imati priliku pogledati neke od najatraktivnijih europskih kazališnih predstava koje su obilježile prošle sezone.
Kako bi Europa bila informirana kakve su sve mogućnosti i izgledi hrvatskog teatra, paralelno s europskim gostovanjima u nas, HNK u Zagrebu s Operom, Dramom i Baletom u idućih šest mjeseci putuje na najznačajnije europske kazališne adrese.

Oduvijek mi je iznimno važno pozicionirati hrvatsko kazalište na mapu europskih kazališnih događanja, a istodobno i našim gledateljima te našim kazališnim umjetnicima predstaviti ono najbolje od europskog i svjetskog kazališta. Uvijek sam smatrala da bez tog zrcala, odnosno mogućnosti usporedbe, u nas i nema pravog kazališnog napretka, a s druge strane da Europa i svijet moraju biti informirani o tome koji su izgledi i koja su nastojanja hrvatskog teatra. Iz te ideje 2003. pokrenuli smo i Festival svjetskog teatra, zbog te ideje zasigurno sam se i ja prihvatila tog posla s druge strane gledališta. Stoga je ova prilika vezana uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije doista nešto što bih nazvala dodatnom vrijednosti našeg teatra, koji će putovati na značajne europske kazališne adrese i paralelno ugostiti velika europska kazališta, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Na samom početku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u HNK u Zagrebu, 9. siječnja bit će održan svečani koncert. Koncertom će ravnati proslavljeni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela izvest će operni solisti Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić.

Opera HNK u Zagrebu 21. siječnja gostuje u Erkel teatru, mađarskoj državnoj operi u Budimpešti s našom najizvođenijom operom Ero s onoga svijeta, Jakova Gotovca.
U istom kazalištu u Budimpešti, 23. siječnja gostuje Balet HNK u Zagrebu s predstavom Smrt u Veneciji u koreografiji Valentine Turcu, koja je osvojila Nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu u cjelini.
Ova višestruko nagrađivana baletna predstava gostovat će 8. veljače u nacionalnom kazalištu Sap Carlos u Lisabonu.
Smrt u Veneciji bit će dva puta izvedena i na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu u Rusiji.

Dramska predstava Antigona u verziji svjetski poznatog filozofa Slavoja Žižeka, u režiji Angele Richter, 28. i 29. siječnja gostovat će u Théâtre de Liège u Belgiji, a koproducenti ove predstave su: Théâtre de Liège u Belgiji i fondacija Emilia Romagna Teatro iz Italije.
Antigona će gostovati i u talijanskoj Modeni, 26. i 27. veljače, na VIE festivalu.

Velika dramska uspješnica Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana, gostovat će 21. ožujka u Palais des Beaux-Arts BOZAR u Bruxellesu.
Tri zime predstavit će se 7. svibnja i na Danima hrvatske kulture u Gdanjsku u Poljskoj.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će Nacionalno kazalište D.Maria II s predstavama Sopro i By Heart, portugalskog redatelja Tiaga Rodriguesa 6., 7., i 8. veljače.

Bobo Jelčić prema Čehovu s predstavom Tri sestre gostovat će u Narodnom kazalištu Ivan Vazov u Sofiji 25. ožujka.

Predstava berlinskog teatra Schaubühne gostovat će na pozornici zagrebačkog HNK 6. i 7. travnja s projektom Drugi belgijske umjetnice Anne-Cécile Vandalem u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu,Théâtre de Liège u Belgiji, Les Théâtres de la Ville u Luksemburgu te Das Fräulein (Kompanie) iz Bruxelessa.

U planu je i gostovanje berlinskog teatra Volksbühnne koji će izvesti Bekannte Gefühle, gemischte Gesichter u režiji Christopha Marthalera.
Nacionalni teatar iz Bruxellesa u svibnju će prikazat Sylviju u režiji Fabricea Murgia.
Izraelska plesna skupina Batsheva The Young Ensemble bit će na sceni HNK u Zagrebu 12. i 13. svibnja.
Bugarsko narodno kazalište Ivan Vazov u HNK u Zagrebu gostovat će 24. svibnja.

U tom programu bit će predstavljene i dvije koprodukcije HNK u Zagrebu s uvaženim europskim opernim kućama.
Početkom lipnja Smrt u Veneciji u režiji slavnog Ive van Hovea čiju koprodukciju, osim HNK u Zagrebu, potpisuju i Toneelgroep Amsterdam, Barbican Theatre iz Londona i Théâtre du Châtelet iz Pariza.
Sredinom lipnja bit će izvedena Opera Fantasio, Jacquesa Offenbacha u režiji Thomasa Jollyja i koprodukciji s Opera Comique de Paris, Grand Theatre de Geneve, Opera de Rouen i Opera de Montpellier.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.