Novosti

Preminuo Štefan Furjan

Preminuo Štefan FurjanBalet — 25. veljače 2022.

Štefan Furjan

(Varaždin, 6. srpnja 1942. – Zagreb, 25. veljače 2022.)

Napustio nas je Štefan Furijan , dugogodišnji istaknuti član Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Rođen 1942. godine u Varaždinu, školovanje je započeo 1949. godine u Ljubljani. Od najranijeg djetinjstva zahvaljujući majci, opernoj pjevačici, i ocu, dramskome i filmskom glumcu, Štefan je upoznao kazalište, koje ubrzo postaje njegovim životnim opredjeljenjem.

Godine 1955. upisuje Srednju baletnu školu koju vodi Gissela Bavničar u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani, a u kojoj djeluju poznati baletni pedagozi Lidia Wisiak, Lidija Murašova i Slavko Eržen.  Štefan je već nakon završenoga trećeg razreda, angažiran u baletni zbor Slovenskoga narodnog gledališča, koji su vodili Pia i Pino Mlakar.

Nakon osmogodišnjeg angažmana u Slovenskome narodnom gledališču u Ljubljani, 1966. godine je angažiran u Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao solist, gdje je ostao sve do mirovine 1991. godine.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri  ostvario je mnoge značajne baletne uloge unutar repertoara Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta:

Mirko, Đavo (F. Lhotka Đavo u selu), Princ (P. I. Čajkovski Trnoružica, Labuđe jezero i Orašar), Grof Albrecht (A. Adam Giselle), Momk (K. Baranović Licitarsko srce), Carević (I. Stravinski Žar ptica), Mandarin (Béla Bartók Čudesni mandarin), Romeo (S. Prokofjev Romeo i Julija), Ratnik, Tancredo (Rafaello de Banfield Dvoboj), Othello, Cassio (Boris Blacher Othello), Petruška (I. Stravinski Petruška), Šut, Maćeha (S. Prokofjev Pepeljuga), Don José (G. Bizet — R. Ščedrin Carmen), Colas (Ferdinand Hérold Vragolasta djevojka), D'Artagnan (Georges Delerue Tri mušketira), Vaclav (L. Delibes Coppélia), Putnik (G. Mahler Pjesme ljubavi i smrti), Štijef (B. Papandopulo Kraljevo).

Nastupao je s mnogim našim poznatim balerinama, kao na primjer Vesnom Butorac Blaće, Đurđom Ludvig, Ivankom Žunac, Marinom Kraus, Majom Srbljenović Turcu, Almirom Osmanović David, Irenom Pasarić, Lydiom Milom i dr.

S Baletom Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Slovenskim narodnim gledališčem iz Ljubljane gostovao je na mnogim europskim pozornicama i nekoliko puta u Americi.

Samostalno je gostovao u Trstu (R. Schumann, Leptiri, u koreografiji F. Benattija), Veneziji (I.F. Stravinski, Pulcinella, S.S. Prokofjev, Romeo i Julija, u koreografiji B. Culberg), Grazu (A.P. Borodin, Polovjecki logor, u koreografiji W. Orlikowskog) i dr. Na tim je gostovanjima nastupao sa svjetski poznatim baletnim umjetnicima, kao što su Carla Fracci, Dagmar Kessler, Rudolf Nureyev, Andre Prokowsky, Peter Breuer i dr.

Štefan Furijan se vrlo uspješno bavio i pedagoškim radom; na Siciliji je 1983/84. u privatnoj baletnoj školi u Cataniji držao satove klasičnog baleta, od 1984. godine povremeno je bio pedagog baletnog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta i baletnog studija, a od 1985. povremeno pedagog baletnog ansambla Slovenskoga narodnog gledališča u Ljubljani i riječkoga Narodnog kazališta Ivan Zajc.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.