Novosti

Preminula je operna primadona Božena Glavakova

Preminula je operna primadona Božena GlavakovaIz kazališta — 14. studenoga 2022.

U Domu za starije i nemoćne osobe sv. Josip u podravskome mjestu Čukovec kraj Ludbrega, u petak, 11. studenoga, u 93. godini preminula je mezzosopranistica Božena Glavakova, rođenjem Međimurka iz Čakovca i dugogodišnja prvakinja Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani.

Studirala je pjevanje u klasi Ksenije Kušej-Novak na Akademiji za glazbu u Ljubljani, gdje je 1956. u Operi Slovenskoga kazališta debitirala ulogom Maddalene u Rigolettu (G. Verdi) i bila odmah angažirana. Ostala joj je vjerna cijeli radni vijek, a nastavila je pjevati na ljubljanskoj opernoj  pozornici i nakon umirovljenja.
U svojoj iznimnoj dugoj profesionalnoj umjetničkoj karijeri, kreirala je više desetaka glavnih uloga ostvarivši oko 2600 scenskih nastupa. Zadivila je publiku i kritiku svojim prodornim i ekspresivnim glasom iznimnog tonskog raspona. Često je gostovala u zagrebačkom HNK, posebice zapamćena ulogom Dome u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta.

Osim na opernim pozornicama bivše države, mnogo je nastupala i u inozemstvu: u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Belgiji, Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji i Ukrajini. U svibnju 1998. prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao je Boženu Glavak Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge na području kulture, a u prosincu 2000. godine prvi slovenski predsjednik, Milan Kučan, odlikovao ju je Ordenom slobode Republike Slovenije za životno djelo na polju opernog stvaralaštva.

U obrazloženju visokog priznanja, među ostalim, napisano je da je gospođa Glavakova obdarena sretnim spojem pjevačkih, glazbenih i glumačkih kvaliteta. Božena Glavak bit će sahranjena na gradskome groblju u Čakovcu.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.