Novosti

Dugotrajnim aplauzom i ovacijama ispraćena premijerna izvedba opere <em>La Bohème </em> Giacoma Puccinija

Dugotrajnim aplauzom i ovacijama ispraćena premijerna izvedba opere La Bohème Giacoma PuccinijaOpera — 19. svibnja 2024.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu premijerno je 17. svibnja 2024. izvelo slavnu operu La Bohème talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom maestra Piera Giorgia Morandija i Josipa Šege. Operu je režirao argentinski redatelj Mario Pontiggia kojeg hrvatska operna publika pamti po posljednjoj režiji Puccinijeve opere Tosca u HNK-u u Zagrebu 2022. godine.
Slavno Puccinijevo djelo o pariškim boemima, iako nije doživjelo uspjeh na praizvedbi u Torinu 1896. godine, svakom je kasnijom izvedbom dočekano s ovacijama. La Bohème je postala jednom od najpopularnijih opera u povijesti, a zagrebački HNK njezinom se premijerom pridružuje europskim kazalištima u obilježavanju stote obljetnice smrti slavnoga skladatelja.

Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života boema Henrija Murgera, koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Dvije su ga godine pisali Luigi Illica i Giuseppe Giacosa zbog zahtjevnog Puccinija koji je glazbu skladao za osam mjeseci.

Solisti, Zbor i Orkestar Opere HNK u Zagrebu ovom će izvedbom odvesti publiku u neko prošlo vrijeme i dočarati zašto je upravo ova Puccinijeva opera danas nezaobilazno i omiljeno djelo opernih kuća diljem svijeta, rekla je Željka Barišić Pulig, ravnateljica Opere HNK u Zagrebu.

Puccini, majstor orkestracije, virtuoznosti i oslikavanja ljudskih osjećaja, različitom je glazbom opisao dvije velike operne ljubavi: nježne, postojane i tragične ljubavi pjesnika Rodolfa i kitničarke Mimì te strastvenu i burnu ljubav slikara Marcella i Mussette.
Na početku izvedbe pratimo mlade umjetnike na rubu gladovanja, koji kreću prema kavani, no slučajan susret s nježnom susjedom zaustavlja jednoga od njih i tako počinje niz događanja koja će imati tragičan kraj.

La Bohème apsolutno je remek-djelo u povijesti opere na svjetskoj razini. To je Puccinijeva opera koju najviše volim i koja me uvijek oduševi. U novoj produkciji imamo dvije izvrsne pjevačke postave s kojima sam intenzivno surađivao i uspio postići njihovu maksimalnu profesionalnu angažiranost i potpunu posvećenost u potrazi za pučinijevskim stilom i frazom, ispričao je dirigent Pier Giorgio Morandi.

U ovome svjetskom klasiku publika će uživati u više termina jer je La Bohème na repertoaru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i 18., 20., 21., 23. te 24. svibnja, a sve ulaznice su već tjednima rasprodane.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.