Novosti

Premijerno je izvedena predstava <em>Aretej</em> u režiji Ivice Buljana

Premijerno je izvedena predstava Aretej u režiji Ivice BuljanaIz kazališta — 09. lipnja 2021.

Predstava Aretej Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana premijerno je izvedena u utorak navečer.

Aretej nas vraća duboko u prošlost i u toj slici vidimo i odraz našeg vremena. Krleža je otvorio jednu veliku temu, a to je odnos medicine i politike koja je toliko višeznačna, a mi u toj temi živimo doslovno posljednjih godinu dana i uočavamo da ta tema nije toliko jednostavna, ispričao je redatelj predstave Ivica Buljan.

Naslovni lik Areteja glumi Milan Pleština, Jadranka Đokić glumi njegovu ženu Liviju Ancilu, apatritkinje su Alma Prica i Ksenija Marinković, turistička voditeljica Vanja Matujec, Kajo Anicije Sever je Mislav Čavajda, Klaru Anitu tumači Lana Barić a doktoricu Morgens Vlasta Ramljak, nadzornik Aretejovih grobova je Ivan Colarić, čuvari grobova Filip Vidović i Marin Klišmanić, crkvenjak je Damir Markovina, Maitre d' hotel Tin Rožman te Barun van der Blooten Dušan Bućan.

Dramaturg je Vid Adam Hribar, scenografiju potpisuje Dalibor Martinis, kostimografiju Ana Savić Gecan a skladatelj je Mitja Vrhovnik Smrekar.

Aretej je praizveden 1959. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, u režiji Mirka Perkovića, u podjeli predvođenoj Emilom Kutrijarom kao Aretejem, Belom Krležom kao Livijom i Klarom, Juricom Dijakovićem kao Kajom, uz Tita Strozzija i Adema Ćejvana, ali tek je Georgij Paro 1972. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama pružio sjajnu sliku toga nesvakidašnjeg kazališnog teksta. 

Ulaznice kupite OVDJE

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.