Novosti

Premijerno izvedenu operu <em> Carmen</em> publika je nagradila dugotrajnim aplauzom

Premijerno izvedenu operu Carmen publika je nagradila dugotrajnim aplauzomOpera — 24. listopada 2020.

Opera Carmen Georgesa Bizeta premijerno je izvedena u petak pod ravnanjem maestra Marcella Mottadellija te u režiji Arnauda Bernarda.

Postavljanje ove zahtjevne i jedne od najomiljenijih opera u HNK u Zagrebu nakon čak 13 godina, svjedočanstvo je vremena u kojem živimo. Ta specifičnost bila je vidljiva i tijekom izvedbe posebice u energiji umjetnika s obzirom na epidemiološke okolnosti kojima je prilagođena.

Remek-djelo Georgesa Bizeta usredotočeno je na međuljudsku dinamiku koja se izmjenjuje tijekom razvoja naše priče, govoreći o zavođenju, željama, gubitku sama sebe, krvi.... izjavio je redatelj koji je scenu nove Carmen, oblikovao bez scenskih rekvizita stavljajući naglasak na kvalitetu glume cijelog ansambla.

Izveli smo Carmen u posebnoj verziji. Kako bismo što više poštovali fizički razmak, orkestar je prilagođen i smanjen da bi mogao svirati u orkestralnoj rupi, a ne na pozornici; zbor je reduciran, a dječji zbor smo odlučili izostaviti. Međutim, prisutno je sve potrebno za predstavu na visokoj razini. Izvanredna zdravstvena situacija onemogućuje nas da imamo masu ljudi na pozornici što Carmen zaslužuje. Unatoč svemu, tu smo! Sa strašću i dubokim poštovanjem koje gajimo prema svojoj umjetničkoj profesiji sve ovo vidimo kao velik izazov koji nas uvijek tjera na poboljšanje i davanje najboljega od samih sebe, rekao je maestro Marcello Mottadelli.

Carmen je na sinoćnjoj premijeri utjelovila Dubravka Šeparović Mušović, don Joséa Mikheil Sheshaberidze, Micaelu Lana Kos a toreadora Escamilla Siniša Hapač. Njihove izvrsne solističke izvedbe izazvale su ovacije oduševljenje publike a autorsku viziju Arnauda Bernarda te iznimnu interpretaciju zbora i orkestra Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerna je publika nagradila dugotrajnim aplauzom.

Ova Carmen poziva na promjenu, na iskorak nas samih, na traženje svog boljeg ja!, poručila je prije premijerne noći nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.