Novosti

Premijerno je izvedena Puccinijeva opera <em>Lastavica</em> pod ravnanjem Lorenza Passerinija

Premijerno je izvedena Puccinijeva opera Lastavica pod ravnanjem Lorenza PasserinijaOpera — 22. listopada 2021.

Opera Lastavica/La Rondine Giacoma Puccinija pod ravnanjem Lorenza Passerinija izvedena je sinoć pred premijernom publikom i uzvanicima.

Uz dugotrajan aplauz ispraćen je autorski tim kojim je predvodio redatelj, scenograf i kostimograf Lastavice Hugo de Ana a ovacijama su nagrađeni i solisti Lana Kos, Marija Kuhar Šoša, Alessandro Scotto Di Luzio, Santiago José Ballerini, Helena Lucić Šego, Ljubomir Puškarić, Benjamin Šuran, Nikša Radovanović, Marin Čargo, Nina Franulović, Josipa Gvozdanić, Barbara Pijetlović, Dea Qivlaku, Nela Katalenić Klinar, Jurica Jurasić Kapun, Anabela Barić te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Supostavljanje dvaju tenora i dvaju soprana na sceni istodobno, podvig je zbog kojega bi mnogima zadrhtala zapešća. Njemu uspijeva, s inventivnošću koja ostavlja bez daha. Svaki od likova ušiven je oko glazbe koja se odijeva poput savršene svečane haljine. Ne nedostaje smijeha, patetike, lirike kazao je maestro Passerini o ovoj operi.

Lastavica/La Rondine Giacoma Puccinija prema libretu Giuseppea Adamija temeljena na libretu Alfreda Marije Wilnera i Heinza Reicherta prvi puta je izvedena u Grand Theatre u Monte Carlu 27. ožujka 1917. godine Puccini je djelo skladao dvije godine a u proljeće 1916. opera je bila završena. Lastavica nije nikada igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.

Lastavicu sam vidio kao svježu i poletnu operu i iz tog razloga samu u nju unio mladenačku energiju. Vrlo je specifična i cijela je skoro koreografska, pokret je konstantan, odnosi su čisti i način kretanja scenom je interesantan, rekao je ravnatelj Opere Giorgio Surian istaknuvši kako mu se misao za postavljanje Lastavice pojavila i prije nego je došao u zagrebački HNK. 

Lastavica je priča o djevojci visoka roda ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (Lana Kos/ Martina Zadro) priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza, (Ljubomir Puškarić/Giorgio Surian) koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.