Novosti

Održana premijera predstave <em>Znaš ti tko sam ja</em>

Održana premijera predstave Znaš ti tko sam jaDrama — 09. ožujka 2020.

Suvremeni kazališni projekt redatelja Ivana Penovića Znaš ti tko sam ja premijerno je 6. ožujka izveden u Tonskoj dvorani zagrebačkoga HNK.
Pred oduševljenom publikom Penović je s glumačkom ekipom (Nina Violić, Lana Barić, Livio Badurina, Silvio Vovk i Bernard Tomić) miješao kazališne žanrove, povijesne činjenice, prošlost, sadašnjost i budućnost te parodirao mnoge formate od TV showa, stand upa, satire...

Sam autor ovako opisuje projekt:     

Zamislite dva brata. Naši su ljudi, ali su i onako, malo svjetski, tako izgledaju. Zamislite ih sada kao dvorske savjetnike; na francuskome dvoru, negdje u osamnaestome stoljeću. Zatim ih zamislite u rasponu od tjedan dana i na ruskome dvoru. A potom i na engleskome. Zamislite ih sada na sva tri mjesta odjedanputa. Na jednome falsificiraju novac, na drugome spavaju s kraljicom, a na trećemu im sude, ali se oni izvuku s ispričnicama s drugih dvaju dvorova. Sada zamislite da nisu dvojica, nego da  ih je najmanje sedam. Možda su ipak trojica. Kamo god dođu, dočekaju ih lijepo, iako nisu sigurni zašto. Kamo god dođu, odmah je jasno kako neće dugo ostati. I primjećujemo da  se pojavljuju u svim važnim, povijesnim događanjima. Uvijek se nađu na pravome mjestu u pravo vrijeme, ali samo kao prisutni, dok uvijek netko drugi djeluje. Oni su samo prisutni; kao dvorski savjetnici, kao gosti dvora, kao prijatelji naših prijatelja koje odavno  nismo vidjeli.

Ova predstava polazi od ovakvih likova po uzoru na djela Stjepana Zanovića i pjesnika Miroslava Zanovića iz osamnaestoga stoljeća. Glumačkim improvizacijama nastat će izvedbeni tekst, uz korištenje povijesnih zapisa (Pavel Apolonovič Rovinski, Mihail Ivanovič Barsukov) te novijih romansiranih biografija spomenutih povijesnih ličnosti (Milo Dor, Robert Bacalja). Radnja će od povijesnih činjenica i povijesnih likova s dvorova 18. stoljeća prelaziti sve više u apsurdnu i fiktivnu građu, pa će se osim navedenoga, kao polazište koristiti i slavni Kralj Ubu  Alfreda Jarryja. Predstava će biti fokusirana upravo na povijesne relacije, izvrtanje činjenica, pritom stvarajući nelinearan tijek, varirajući stilom između stand-upa, seminarskog izlaganja i dramske predstave.

Ostale izvedbe: 14.3., 4.4., 8.4., 9.4., 23.4., 25.4.

Ivan Penović rođen je u Splitu, a dramaturgiju je završio na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U kazalištu se pojavio 2012. s dramom Moj nulti rođendan izvedenom u sklopu Studentskog ateljea Dubrava, i od tada surađuje s različitim zagrebačkim kazalištima kao autor, dramaturg i/ili redatelj. Režirao je uspješnu predstavu Katalonac, a u sklopu novog trešnjevačkog kazališta KUNST, čiji je suosnivač, postavio je projekt Flex. U sklopu rezidencije europskoga projekta APAP – Performing Europe 2020, u njegovoj je režiji premijerno izvedena predstava Prijeđanje vublike 148.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.