Novosti

Premijera predstave <em>U agoniji</em> ispraćena ovacijama

Premijera predstave U agoniji ispraćena ovacijamaIz kazališta — 10. lipnja 2021.

Ovacijama je sinoć nagrađena premijerna izvedba predstave U agoniji Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. 

Lauru Lenbach glumi Nina Violić, baruna Lenbacha i Ivana Križovca utjelovljuju Krešimir Mikić i Livio Badurina, a rusku groficu Madlen Petrovnu glumi Ksenija Marinković, avangardist je Marin Klišmanić a muzičar Ivan Colarić.

Dramaturg je Vid Adam Hribar, scenografiju potpisuje Dalibor Martinis, kostimografiju Ana Savić Gecan a skladatelj je Mitja Vrhovnik Smrekar.

Radnja drame U agoniji odvija se 1922. godine, u Zagrebu, u galanterijskom salonu Laure Lenbach u vrlo kratkom vremenu. Lenbach, propali austrougarski oficir, pijanac i kartaš, traži od svoje žene Laure novac koji mora vratiti toga dana do sedam sati navečer, no ona ga nema. Lenbach joj prijeti samoubojstvom, Laura se ne obazire; u njihovu se svađu upliće i advokat Križovec, Laurin ljubavnik, da bi na kraju prvoga čina Lenbach posegnuo za pištoljem i ubio se.
U drugome činu, poslije policijskoga uviđaja,  pratimo razgovor Laure i Križovca u kojemu se otkriva njihova ljubavna priča. Poslije uzaludnih molbi upućenih Križovcu, Laura, shvativši da ne može računati na njega, grabi Lenbachov pištolj i ubija se. No, taj pomalo melodramatski zaplet samo je tanka ljuštura sjajne psihološke studije o braku, vjernosti, prevari, zaljubljivanju, odgoju, društvenim običajima, položaju žene i borbi za financijsku sigurnost.

Ulaznice možete kupiti OVDJE

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.