Novosti

Premijera predstave <em>Antigona</em>

Premijera predstave AntigonaDrama — 14. listopada 2019.

Svjetska praizvedba Antigone, drame koju je slavni slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao po narudžbi za HNK u Zagrebu održat će se 19. listopada u 19.30 sati u koprodukciji s Théâtre de Liège i Emilia Romagna Teatro Fondazione.
U svojoj verziji Antigone, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone.
Iskreno mislim kako je moj završetak Antigone, kada kor ustaje ispred naroda, uhićuje i ubija Antigonu i Kreonta, jedan autentičan sretan kraj. Sretan kraj nije onaj kada ne umire nitko. Sretan kraj je kada umru zli ljudi, kad umiru oni koji zaslužuju smrt. Fascinirani smo tragičnom smrću velikoga, središnjeg lika; Kreont je u središtu zlokobnoga proroštva, o moj Bože, Edip i sama Antigona, rekao je Žižek.
Svojim uprizorenjem njemačka redateljica hrvatskih korijena Angela Richter želi potaknuti na razmišljanje o tome na koji bi način uopće bilo moguće ponovno buđenje građanske svijesti u Europi suočenoj s krizom i prevratima.
Antigonu glumi Iva Mihalić, Luca Anić njezinu sestru Ismenu, Kreonta utjelovljuje Mislav Čavajda, Hemon je Filip Vidović, Glasnik Silvio Vovk, a Barbara Vicković u ulozi je Zborovođe. Zbor čine Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan i Tin Rožman.
Posebnost ove predstave jest i da Alma Prica glumi proroka Tiresiju.
Kad mi je redateljica Angela Richter rekla da bih trebala igrati Tiresiju, ostala sam začuđena i počela tražiti 'opravdanje' za takvu podjelu. Osim one prve glumačke misli 'u kazalištu je sve moguće', krenula sam u istraživanje o proroku Tiresiji i našla neke zanimljive sadržaje iz mitologije, njihova različita tumačenja, sve do podatka da je Virginia Woolf pronašla inspiraciju u Tiresiji za svog čuvenog Orlanda…muškarac pretvoren u ženu, koji živi preko tri stotine godina, rekla je Alma Prica.
Mislav Čavajda tvrdi kako mu nije bilo teško pronaći inspiraciju za kreaciju uloge Kreonta, vođe koji preuzima vlast i donosi zakone kojima se Antigona suprotstavlja: Kreont danas vlada po čitavom svijetu. Zanimljivo je bilo putem antičkog teksta kreirati jednog današnjeg modernog Kreonta.
Ivi Mihalić Antigona je uvijek intrigantna, te postavlja pitanja koja su ju pratila u ovom procesu: Može li opsesivna Antigona opstati danas u ovom svijetu gdje nam je potreban dijalog? Postoji li kod nje granica između pravde i fanatizma?
Antigona je na rasporedu 11.10., 17.10. i 26.11.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.