Novosti

Belgijska predstava <em> Sylvia</em> gostovala na Festivalu svjetskoga kazališta i izazvala ovacije

Belgijska predstava Sylvia gostovala na Festivalu svjetskoga kazališta i izazvala ovacijeIz kazališta — 13. listopada 2020.

Uzbudljiva i atraktivna belgijska predstava, pod naslovom Sylvia, u režiji svestranog umjetnika Fabricea Murgie te u produkciji Cie Artara iz Bruxellesa gostovala je sinoć u okviru Festivala svjetskoga kazališta u Hrvatskome narodnom kazališta u Zagrebu.

Pred punim gledalištem, popunjenim prema epidemiološkim mjerama, zagrebačka je publika imala priliku upoznati se s očaravajućim i duboko emotivnim djelom o slavnoj američkoj književnici Sylviji Plath koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tijekom izvedbe gledatelji su imali priliku na velikom ekranu vidjeti stvaranje filma u realnome vremenu. Predstava je ispraćena dugotrajnim pljeskom i ovacijama.

Nakon osam mjeseci stanke Festival svjetskoga kazališta ponovno je započeo 27. rujna predstavom Sreća talijanske kazališne skupine glasovita kazališnog i filmskog redatelja i glumca Pippa Delbona. Festival se nastavio sinoćnjom predstavom Sylvia iz Belgije koje je ujedno i jedno od rijetkih kazališnih gostovanja u Hrvatskoj zbog specifične epidemiološke situacije u cijelom svijetu.
Festival će se nastaviti 31. listopada gostovanjem jednog od najcjenjenijih svjetskih autora Mila Raua s belgijskom predstavom Obitelj koja donosi priču o obitelji koja je 2017. godine počinila samoubojstvo dok motiv nikada nije otkriven. Predstava je svojevrsni eksperiment, izložba svakodnevice te etnološka studija današnjeg intimnog života.

KRITIKA

Fabrice Murgia je uvjerljivo osmislio unutarnju arhitekturu ove ambiciozne  kazališne strukture. Iako je tehnika sofisticirana i sveprisutna, to nikada nije na štetu vitalnosti i dinamičnosti zbivanja na sceni koja intenzivno vlada devet glumica. Glazba i kazalište međusobno se napajaju, bez da si međusobno oduzimaju od kvalitet. Ovaj zanosni portret umjetnice  natjerat će na odlazak u knjižaru i potragu za svim djelima Sylvije Plath.
Dominique Mussche, rtbf.be (Radio Televizija Belgije)

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.