Novosti

Predstava Bobe Jelčića <em> Sorry</em> u sklopu Prospero projekta predstavljena u Avignonu

Predstava Bobe Jelčića Sorry u sklopu Prospero projekta predstavljena u AvignonuIz kazališta — 08. srpnja 2021.

Konferencija za medije Prospero – prošireno kazalište, održana je 8. srpnja u francuskom Avignonu gdje su predstavljene četiri kazališne produkcije koje je Prospero odabrao za sezonu 2021./22.

Hrvatsko narodno kazalište član je europske organizacije Prospero najvećih repertoarnih kazališta te je odabrano kao jedno od četiri prestižna europska kazališta čija predstava će biti sufinancirana programom Europske unije Kreativna Europa. Riječ je o predstavi Sorry, laboratorijskom projektu redatelja Bobe Jelčića.

Novi autorski projekt Bobe Jelčića utemeljen je na filmovima Two Woman Who Ran redatelja Sang-Soo Honga te Sorry We Missed You, Kena Loacha. Projekt je osmišljen kao laboratorijski proces u kojemu će istraživanje biti radikalno usredotočeno na društvena pitanja i emocije temeljene na svakodnevnim borbama ljudi pronalazeći gotovo klasičnu veličinu i u minimalnom nizu događaja. U predstavi Sorry redatelj Bobo Jelčić upotrijebit će jednostavnu rekvizitu za istraživanje života u kazalištu i kazališta u životu koristeći se izravnim pristupom u radu s glumcima kroz duži vremenski period, rekla je intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč.

Serge Rangoni, generalni direktor Théâtre de Liège i menadžeri partnerskih kazališta na konferenciji za medije predstavili su PROSPERO - Prošireno kazalište, kao i odabrane nadolazeće produkcije:

1. Fraternité, Conte fantastique Caroline Guiela Nguyen, podržala Odéon-Théâtre de l'Europe (Pariz, Francuska)

2. Silence Ingmara Bergmana, adaptirala tvrtka Dead Center, uz podršku Göteborgs Stadsteater (Švedska)

3. Locus Planet (radni naslov) Krystiana Lupe, uz podršku Teatra Powszechny (Varšava, Poljska)

4. Sorry Bobe Jelčića, uz podršku Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

Prospero - prošireno kazalište, sufinancirano programom Europske unije Kreativna Europa, okuplja 10 partnera - devet kazališta i jedan medij (ARTE) - iz devet zemalja EU. Neki od kazališta u projektu su Théâtre National de Bretagne, pariški Odéon-Théâtre de l’Europe, Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene, berlinski Schaubühne am Lehniner Platz, Göteborgs Stadsteater, lisabonski São Luiz Teatro Municipale, Internationaal Theater Amsterdam i Théâtre de Liège.

Projekt je izgrađen na novoj dinamici suradnje, sinergija i odnosa između partnera, njihovih timova, umjetnika i publike oko redizajna produkcije i turneja te želi pokazati kako je kultura ona snaga koja pokreće društvo u vremenima krize, stimulirajući kreativnost.

Potporom ovom projektu Europska komisija potiče umjetničke razmjene i suradnju, oblikujući tako europski identitet i promovirajući kulturu otvorenosti.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.