Novosti

Povijesni dan za hrvatska nacionalna kazališta

Povijesni dan za hrvatska nacionalna kazalištaIz kazališta — 04. svibnja 2021.

U ponedjeljak, 3. svibnja u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu u nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek potpisan je prvi Ugovor o stalnoj suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta. Ugovor su potpisali intendanti pet hrvatskih nacionalnih kazališta, zagrebačkog Dubravka Vrgoč, osječkog Dražena Vrselja, riječkog Marin Blažević, splitskog Srećko Šestan i varaždinskog Jasna Jakovljević.

Osim što će ovom suradnjom publika dobiti priliku uživati u scenskom i glazbenom repertoaru drugih nacionalnih kazališta, suradnja se odnosi i na koprodukcije te razmjenu umjetnika.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je naglasila: Nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju moraju bliže surađivati. Ovim sporazumom obvezuju se i na međusobna gostovanja i na koprodukcije. To će biti na dobrobit umjetnika i na dobrobit publike. Dodala je da je Hrvatska jedna od rijetkih država u svijetu koja je tijekom pandemije držala svoje kulturne institucije otvorenima, zahvaljujući hrabrosti i inicijativi umjetnika i ravnatelja kazališta.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.