Novosti

Posljednja operna premijera sezone - <em> Stanac </em> Jakova Gotovca

Posljednja operna premijera sezone - Stanac Jakova GotovcaOpera — 02. srpnja 2023.

Premijernom izvedbom opere Stanac jednog od najvećih domaćih opernih skladatelja, Jakova Gotovca, pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Hrvoja Korbara Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zaključilo je bogatu kazališnu sezonu.

Premijera ove operne jednočinke održala se 30. lipnja u atriju Galerije Klovićevi dvori.
Stanca na premijernoj izvedbi utjelovio je Ozren Bilušić, Đivo je Domagoj Dorotić, ulogu Danice tumači Marija Kuhar Šoša, Vlaho je Damir Klačar, a uloga Mihe pripala je Marinu Čargi.

U djelu koje sâm Gotovac označava kao operni scherzo slijedi se radnja dubrovačke renesansne komedije napisane 1550., koju je Marin Držić smjestio u vrijeme poklada, vrijeme u kojem je sve moguće. Nastala prema uzoru na talijanske renesansne scenske maskerate, Držićeva je pastorala obojena dubrovačkim lokalnim koloritom, nosilac kojega je glavni lik, seljak Stanac.

Bio mi je izazov pokušati pristupiti tako velikim autorima iz nekoga novog ugla, posebno kad je riječ o Gotovčevoj jednočinki koja nije često izvođena. Sama glazba pršti energijom, veseljem i specifičnim humorom, i to smo pokušali prenijeti i u cjelokupnu scensku izvedbu. Priča o starcu Stancu koji čezne za vječnom mladošću itekako je priča našeg vremena – treba samo malo baciti oko na društvene mreže da vidimo koliko daleko ide opsesija mladošću, ljepotom, seksualnošću…. A koliko je tek negromanata i prevaranata koji tvrde da nam to mogu omogućiti jednim tretmanom, jednim klikom, jednom injekcijom.
I koliko smo lakovjerni? Sve su to pitanja koja nam padaju na pamet dok se bavimo Stancem. Ne volim moralizirati, ali volim se svakako – kako nam poručuje i Gotovac na kraju opere – dobro nasmijati, rekao je redatelj Hrvoje Korbar izrazivši zadovoljstvo što svoju prvu profesionalnu i samostalnu opernu režiju radi sa „sjajnim autorskim timom i solisticama i solistima svih generacija ansambla Opere zagrebačkog HNK, dobro raspoloženim opernim zborom i maestrom Lipanovićem te maestrom Josipom Šegom.“
Dogodila se sjajna sinergija na probama i vjerujem da će to osjetiti i publika na izvedbama u Klovićevim dvorima, zaključuje Korbar.

Opera Stanac bila je praizvedena 1959. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, a zatim je na istoj sceni izvođena s jednočinkom Dalmaro u jednoj večeri pod naslovom Jadranska duologija.
Ovom premijernom izvedbom zagrebačka Opera nastavlja s predstavljanjem najboljih djela domaće operne literature kojima obogaćuje svoj repertoar koji će se nastaviti i iduće kazališne sezone.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.