Novosti

Počinje nova sezona

Počinje nova sezonaIz kazališta — 18. kolovoza 2020.

Nova sezona uskoro počinje a upis pretplate sva zainteresirana publika može obaviti na blagajni HNK-a u Zagrebu od 31. kolovoza sve do 30.rujna kao i putem weba OVDJE.

Više informacija o pretplati i radu blagajne pročitajte OVDJE.

Sezonu 2020./2021. osmislili smo vjerujući kako nam upravo teatar u ovim nesigurnim vremenima možda može najviše pomoći. I to podjednako gledateljima kao i umjetnicima. Gledatelje ćemo u sezoni koja je pred nama iznova podsjetiti našim predstavama koliko teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu Leonard Jakovina najavio je premijeru baleta Ponos i predrasude, glasovita klasika Jane Austen, koji će baletno uprizorenje doživjeti u studenome u koreografiji Lea Mujića. Druga baletna premijera bit će Giselle, kraljica romantičnog baleta, koju će koreografirati i režirati poznati španjolski plesač, koreograf i dugogodišnji ravnatelj španjolskoga Nacionalnog baleta Jose Carlos Martinez, a glazbenom izvedbom ravnat će Dian Tchobanov.

Nakon lipanjske pretpremijere predstave Kafka na žalu prema djelu Harukija Murakamija u adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana, premijera ovog djela bit će u 18. rujna.
Nakon Murakamija nastavljamo s adaptacijom popularnoga i hvaljenog romana Genijalna prijateljica Elene Ferrante, autorice koja ne otkriva svoj identitet, a koja prati odrastanje dviju djevojčica iz siromašne napuljske četvrti. Na scenu će ju postaviti naš stalni gostujući redatelj Paolo Magelli kojemu se veselimo jer će iznijeti tako veliko djelo, rekao je Ivica Buljan.
Ravnatelj Drame najavio je i remek-djelo ruskoga klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja - Revizora u režiji istaknutoga kazališnoga umjetnika Sergeja Potapova kojega su gledatelji imali priliku upoznati u Zagrebu tijekom festivala Sanktpeterburške sezone, gdje je gostovao s predstavom Taras. U scenskom prostoru tonskog studija HNK predstavit će se autorski projekt Ivora Martinića Jackpot koji će se baviti temom prijateljstva.

U idućoj sezoni bit će praizveden i pobjednički tekst, najbolji od 166 pristiglih na Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta. Izvest će ga glumački ansambl HNK u Zagrebu.

Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli predstavio je operne naslove sljedeće sezone, koju će otvoriti jedna od najpopularnijih i najljepših svjetskih opera – Bizetova Carmen kojom će ravnati Fabrizio Maria Carminati i Josip Šego u režiji Bernarda Arnauda.
Mottadelli je u premijernom ciklusu predstavio Offenbachov Fantasio, koprodukciju Hrvatskoga narodnog kazališta s pariškom Operom Comique, Grand Theatre de Geneve, Opera de Rouen i Opera de Montpellier. Tom koprodukcijom ravnat će Laurent Campellone u režiji Thomasa Jollyja. Predstavljena je i Smrt u Veneciji u režiji slavnoga Ive van Hovea a nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb, HNK u Zagrebu praizvest će i suvremeno operno djelo Posljednji intermezzo  Berislava Šipuša.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.