Novosti

Osmijeh na lice uz operu <em>Don Pasquale</em>

Osmijeh na lice uz operu Don PasqualeOpera — 26. ožujka 2020.

Komičnu operu talijanskog skladatelja Gaetana Donizettija Don Pasquale gledajte večeras u 20 sata na platformama 24sata.

Predstave su dostupne na YouTubu 24sata: https://www.youtube.com/watch?
Informacije su i na Facebooku HNK u Zagrebu: https://www.facebook.com/hnk.hr/
Web 24sata: http://bit.ly/24sata_WEB
Facebook 24sata: http://bit.ly/24sata_FB

Don Pasquale je na praizvedbi 1843. postigao velik uspjeh, postavši jednom od Donizettijevih najpopularnijih opera.
Tijekom tri čina pratimo zabavnu priču o dvoje zaljubljenih, Ernesta i Norine, koji nastoje poremetiti ženidbene planove starca Pasqualea. Brojna prerušavanja, zamijene identiteta, zabune i obrati glavne su karakteristike ovog djela koje se u ludom ritmu poigrava sa životnim stereotipima. Oslanjajući se na likove talijanske commedie dell’arte, lik Pasqualea je temeljen na hirovitu Pantaloneu, Ernesto je varijanta zaljubljenog Arlecchinoa, a Norina je inačica dovitljive Colombine. Poslije bezbrojnih zapleta i peripetija mladi par stupa u brak, a opera završava poukom o tome kao se pod starost ne treba ženiti mladom djevojkom.

Bogata melodijska invencija, jednostavan i besprijekoran harmonijski stil, jasna glazbena struktura i obilje humora samo su neke od karakteristika ovoga šaljivog opernog djela. Predstava je nastala u koprodukciji s Operom mariborskoga SNG-a.

Donizettijeve likove utjelovljuju Ozren Bilušić/Giorgio Surian (Don Pasquale), Leon Košavić/Ljubomir Puškarić (Doktor Malatesta), Mark Milhofer/Nikša Radovanović (Ernesto), Marija Kuhar Šoša/Ivana Lazar (Norina), Antonio Brajković/Robert Palić (Carlino, lažni bilježnik), uz članove baletnog ansambla HNK Tatjanu Andročec, Ilincu Barbu Moga, Barbaru Novković Novak, Danijelu Zobunđiju, Filipa Filipovića i Alena Gotala.
Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Barbara Bourek, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, scenski pokret je postavila Petra Hrašćanec, a zbor je uvježbao Luka Vukšić.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.