Novosti

Obilježavamo <em>Svjetski dan opere</em>

Obilježavamo Svjetski dan opereOpera — 24. listopada 2021.

Svjetski dan opere obilježit ćemo uz Puccinijevu Lastavicu koja je premijerno izvedena 21. listopada pod ravnanjem Loreza Passerinija u režiji Huga de Ane.

Večeras 25. listopada nastupaju solisti Lana Kos, Marija Kuhar Šoša, Alessandro Scotto Di Luzio, Santiago José Ballerini, Ljubomir Puškarić, Benjamin Šuran, Nikša Radovanović, Marin Čargo, Nina Franulović, Josipa Gvozdanić, Barbara Pijetlović, Dea Qivlaku, Nela Katalenić Klinar, Jurica Jurasić Kapun, Anabela Barić te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Lastavica/La Rondine Giacoma Puccinija prema libretu Giuseppea Adamija temeljena na libretu Alfreda Marije Wilnera i Heinza Reicherta prvi puta je izvedena u Grand Theatre u Monte Carlu 27. ožujka 1917. godine Puccini je djelo skladao dvije godine a u proljeće 1916. opera je bila završena. Lastavica nije nikada igrala u zagrebačkom HNK te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.

Svjetski dan opere obilježava se 25. listopada, na rođendan Georgesa Bizeta i Johanna Straussa II, skladatelja najpoznatijih svjetskih opera i opereta. To je dan kada ansambli opere, umjetnici, ljubitelji opere i operni profesionalci mogu pokazati i proslaviti vrijednost ovog umjetničkog oblika.
Ovogodišnji Svjetski dan opere održat će se s naglaskom na izazove s obzirom na vrijeme u kojem živimo te na razmišljanje o inovativnim i ambicioznim projektima nakon ponovnog otvaranja opernih kuća diljem svijeta. 
Više o Svjetskom danu opere i programu pogledajte na www.operavision.eu

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.