Novosti

Novu sezonu Filozofskog teatra otvorila je gošća Ece Temelkuran

Novu sezonu Filozofskog teatra otvorila je gošća Ece TemelkuranFilozofski teatar — 02. prosinca 2019.

Na repertoar se 1. prosinca vratio i neizostavni program Filozofski teatar. Gošća filozofa Srećka Horvata bila je poznata turska književnica i novinarka Ece Temelkuran.
Njezina knjiga Kako ostati bez domovine(Sedam koraka od demokracije do diktature) prevedena je na desetak jezika, uključujući od jesenas i hrvatski, u izdanju Naklade Ljevak.

U knjizi koja je i u Hrvatskoj izazvala veliko zanimanje i mnogo komentara, Temelkuran secira i analizira obrasce po kojima se, putem desnoga populizma, korak po korak dolazi od demokracije do diktature. A to je doživjela i na vlastitoj koži: nekad je bila najčitanija turska politička novinarka, ali je kao dugogodišnja kritičarka Erdoganova režima dobila otkaz još 2011., kada je kritički pisala o ubojstvu 30 kurdskih civila koje su počinili Turci. Danas piše za Guardian i mnoge druge svjetske novine.

Premda je većinu vremena na putu diljem svijeta gdje drži predavanja i govori o opasnostima diktature, Ece Temelkuran je upravo u Zagrebu pronašla utočište, s obzirom na to da se već tri godine ne vraća u svoju domovinu jer joj, kao i mnogim drugim intelektualcima i novinarima, prijeti uhićenje i zatvor. Glavna je poruka njezine knjige Kako ostati bez domovine da se ono što se dogodilo u Turskoj, na sličan način već dogodilo ili se upravo događa i drugdje u svijetu.

Razgovorom s turskom autoricom ujedno je i počela nova sezona Filozofskoga teatra. 

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.