Novosti

Na konferenciji za medije predstavljen <em> Opera Zagreb Festival </em>

Na konferenciji za medije predstavljen Opera Zagreb Festival Opera — 31. svibnja 2023.

Na konferenciji za medije u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu predstavljen je Opera Zagreb Festival, koji se prvi put organizira u središnjoj kulturnoj instituciji u Hrvatskoj. Operni festival počinje 25. lipnja i završava 5. srpnja te će u tom razdoblju publika imati priliku vidjeti najveće operne uspješnice nacionalnih kazališnih kuća i slovenske nacionalne opere SNG Ljubljana.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao kazalište s dugogodišnjom opernom tradicijom i umjetnicima koji su svoj ugled potvrdili i na stranim opernim pozornicama zaslužuje svoj operni festival te se iz te činjenice prirodno nametnula ideja o osnivanju Opera Zagreb Festivala. Koncepcija festivala je predstavljanje najboljih opernih produkcija hrvatskih nacionalnih i europskih kazališta.
Budući da se ovakvi festivali planiraju unaprijed, već smo u kontaktu s europskim opernim kućama za sljedeći festival koji će se održati 2024. Naša publika imat će priliku susresti se s recentnom produkcijom opernih kuća iz okružja te moći komparirati umjetničke dosege raznolikih ansambala, rekla je intendantica Iva Hraste Sočo istaknuvši kako će Festival poslužiti i kao platforma za bolje povezivanje generički sličnih opernih kuća i umjetnika s potencijalom još boljeg pozicioniranja HNK u Zagrebu kao relevantnoga europskog kazališta.

Opera Zagreb Festival otvorit će 25. lipnja Opera zagrebačkog HNK s Nabuccom Giuseppea Verdija, premijerno izvedenoga u listopadu 2022., pod ravnanjem Piera Giorgija Morandija i u režiji Giancarla del Monaca. Na festivalu sudjeluje i operni ansambl HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, koji će 3. srpnja izvesti operu P. I. Čajkovskog Pikova dama dirigenta Valentina Egela te redatelja Christiana Romanowskog i redateljice Dunje Vejzović. Hrvatsko narodno kazalište Split predstavit će se opernoj publici predstavom Cavalleria Rusticana P. Mascagnija 29. lipnja, a operom će ravnati dirigent Jure Bučević dok režiju potpisuje Jelena Bosančić.
HNK u Osijeku izvest će Ljubavni napitak G. Donizettija 1. srpnja, prpošnu operu prepunu dojmljivih, pamtljivih arija pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tutavca u režiji Ozrena Prohića. Međunarodni gosti – slovenska nacionalna opera SNG Ljubljana, u zagrebačkom HNK sudjeluju 5. srpnja s operom Faust Charlesa Gounoda kojom će ravnati Ayrton Desimpelaere u režiji Franka Van Laecka.

Ideju i program Opera Zagreb Festivala videoporukom predstavio je počasni šef dirigent HNK u Zagrebu Pier Giorgio Morandi: Usredotočili smo se na umjetničku kvalitetu najboljih produkcija kako našeg, tako i svih drugih kazališta, koja će imati priliku gostovati na našem opernom festivalu. Tijekom karijere imao sam čast sudjelovati na mnogim važnim svjetskim festivalima, kao što su Arena di Verona, Tokyo Spring Festival, Caracalla u Rimu, u Taormini, na Macerata festivalu, na festivalu u Budimpešti itd. Oduvijek me najviše oduševljavala posjećenost, i to ne samo opernih entuzijasta nego prije svega prisutnost mlade međunarodne publike. Naša je inicijativa potaknuta upravo tom željom da steknemo novu publiku ovdje u Zagrebu, i domaću i međunarodnu.

Publika iz Zagreba, Hrvatske i inozemstva uz glavni program u kazalištu moći će sudjelovati i u bogatom popratnom festivalskom sadržaju koji će dodatno upotpuniti ljetnu kulturnu ponudu Zagreba.

Festivalski sadržaj počinje na dan svih izvedaba od 18 sati na otvorenome, na istočnoj strani prostora oko kazališta. Osim što će gledatelji moći sudjelovati u razgovorima i intervjuima s voditeljima programa, nakon predstava moći će se družiti i sa solistima i autorskim timovima. U neposrednoj komunikaciji s izvođačima publika će moći doznati više informacija o ulogama, predstavi i kazalištu koje gostuje te večeri, a u planu su i nagradne igre i kvizovi.

Ovaj festival za zagrebačku Operu znači doista mnogo. Osim što je riječ o ozbiljnom iskoraku u našoj 'opernoj' ponudi, i publika i sami umjetnici našeg ansambla imat će priliku uživo pogledati neka od najzanimljivijih uprizorenja gostujućih opernih kuća. Neki od naslova, kao što su 'Pikova dama' i 'Faust' zagrebačka publika nije imala priliku vidjeti desetljećima.
Uključujući festivalske izvedbe, dolazimo do impozantne brojke od 20 opernih naslova koji će biti prikazani u ovoj sezoni. Riječ je o 17 različitih opernih naslova i trima predstavama za našu najmlađu publiku, napomenula je Željka Barišić Pulig, v. d. ravnateljice Opere zagrebačkog HNK.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.