Novosti

Nagrade <em>Marul</em> predstavama zagrebačkog HNK

Nagrade Marul predstavama zagrebačkog HNKDrama — 30. travnja 2019.

Dodjelom festivalskih nagrada Marul na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split završeni su 29. Marulićevi dani, na kojima je prikazano 12 dramskih predstava u konkurenciji za nagrade.

Marula za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dobio je Miro Gavran za predstavu Svaki tvoj rođendan u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

U obrazloženju nagrade Marul Miri Gavranu naglašeno je kao je drama Svaki tvoj rođendan možda i najambicioznije Gavranovo djelo. Osnovni postulati po kojima Gavran i jest postao veliko dramsko ime, nisu iznevjereni niti u ovoj složenoj konstrukciji odnosa, osjećaja, uspomena i dramskih eskapada. Pisana za veliki glumački ansambl, uobličena u vrlo preciznu i znalački isprepletenu dramaturgiju, s idejom o neprolaznosti onog što nas čini ljudima i po čemu se prepoznajemo u iskonskoj potrebi za ljubavlju i ljepotom, drama "Svaki tvoj rođendan" oda je životu čije rođendane sami oblikujemo, a u čiji smisao duboko vjerujemo," navedeno je u obrazloženju.

Olga Pakalović za ulogu Sanje, Marijanove sestre u predstavi Mira Gavrana Svaki tvoj rođendan dobila je nagradu za glumačko ostvarenje. Obrazloženje: Olga Pakalović odigrala je kompleksan lik čija krhkost polako postaje emotivno srce velike ansambl predstave i donosi glumačko ostvarenje čiji najsitniji treptaji na pozornici čine kardiogram svih naših strahova, nadanja i žudnji.

Nagradu Marul za dramaturgiju / dramatizaciju/adaptaciju / lokalizaciju predstave dobio je umjetnički tim predstave Ispravci ritma Gorana Ferčeca u produkciji Kazališnog kolektiva BADco., Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara.

Obrazloženje: Gust izvedbeni materijal Ispravaka ritma, nastao kao rezultat filigranskog propitivanja izvedbenih mogućnosti, receptivnih očišta i suigre izvedbenog čina s prostorno – vremenskim kontekstom, problemski usmjeren na individulno i kolektivno sudjelovanje u ritmu „zločina“ i/li aritmiji života, suočava gledatelja s potentnom semantičkom mrežom čije rastvaranje nadrasta okvire same izvedbe. Iako donosi fragmente, razbijene slike i prekinute ritmove, zahvaljujući iznimnoj sinergiji izvođača i svih segmenata izvedbenog konstrukta ova predstava čini snažno artikuliran događaj.

Ocjenjivački sud nagrade Marul djelovao je u sastavu: Anja Šovagović Despot, glumica; Ivan Plazibat, redatelj; Dinka Jeričević, scenografkinja; Ana Prolić, dramaturginja i Dubravka Crnojević Carić, teatrologinja.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.