Novosti

Moliereov <em>Tartuffe</em> u vašem domu

Moliereov Tartuffe u vašem domuDrama — 04. travnja 2020.

Tartuffe, slavno djelo jednog od najvećih komediografa svih vremena Molièrea, ne propustite večeras pogledati online OVDJE,u režiji Eduarda Millera.

Dobrostojeći trgovac Orgon u svoju obitelj dovodi novoga prijatelja Tartuffea unatoč protivljenju svih ukućana. Čovjek koji je očarao Orgona i njegovu majku naoko je ponizan, pobožan, moralan, pun obzira i vrlina te nadasve smjeran. Za ostale ukućane on je običan varalica, lažljivac, laskavac i licemjer. Orgon na kraju shvaća svoju zabludu, no prekasno, i tek ga kraljeva intervencija spašava od propasti.
Tartuffe je izazvala burne reakcije još na prazvedbi 1664. godine te je dva puta bila zabranjivana.

Svrha je komedije da ispravlja i prokazuje ljudske mane…Čovjek lako podnosi prijekor, ali teško trpi porugu. Spreman je da ga smatraju zlim, ali nipošto ne želi da ga smatraju smiješnim… Molièreove su riječi koje nisu izgubile na težini ni u našemu dvadeset prvom stoljeću. Ismijavši licemjerje, nepoštenje, laganje, varanje i pljačkanje, Molière ismijava one poroke koji uporno ne odumiru. U doba kada smo bombardirani lažima sa svih strana, kada su varalice toliko u modi da oni koji to nisu izgledaju poput nesposobnih budala, susret s Molièrevim Tartuffeom pravi je kazališni odgovor na opći kaos i gubitak sustava vrijednosti.

Mislav Čavajda nadmoćan je u naslovnoj ulozi, staloženo provokativan, a istinski partner za igru mu je Goran Grgić, kojemu Orgon ulazi među najbolje uloge.— Večernji list

Goran Grgić snagom svojeg habitusa ne može nositi samo jednu, apolitičnu ili neznalačku crtu, pa se upravo taj glumac pretvara u protagonista predstave, a i inače golem Orgonov tekst promiče u vrhunsku snagu govorne, gestualne, mimičke i duhovite interpretacije te potiče glumačke partnere da rastu na pozornici u suigri s njim, najviše Mislava Čavajdu kao Tartuffea…— Vijenac

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.