Novosti

In memoriam

In memoriamBalet — 30. prosinca 2019.

Dragutin Schmidt, solist Baleta HNK Zagreb, preminuo je u 83. godini života.
Rodio se u Zagrebu 19.o6.1937. godine. Završio je gimnaziju i tih se godina bavio sportom, bio je juniorski prvak u skokovima u vodu na Bazenu Šalata. Plesom se bavio u početku kroz folklor a ubrzo se zainteresirao za balet, te kroz obrazovanje koje se u poratnom periodu dobivalo pri Hrvatskom narodnom kazalištu postaje zaljubljenik te umjetnosti.
Pofesionalno se počinje baviti baletom najprije u Gradskom kazalištu Komedija,1957./1958. zatim postaje 1959.član ansambla Baleta nacionalne kuće u kojoj ostaje do umirovljenja.
Skladne figure i urođene elegancije napreduje uskoro do epizodističkih i solističkih uloga ističući se osobito u karakternim nastupima.
Ostvario je značajnu glavnu ulogu u baletu Petruška, Stravinskog (koreografiju je potpisao češki baletni umjetnik Miroslav Kura), no uz mnoge druge nastupe brojnim generacijama polaznika Baletne škole kao i publici ostat će u sjećanju kao otac – predsjednik Silberhaus u baletu Orašar, prvo u koreografiji W. Orlikowskog, a zatim u verziji Frane Jelinčića, uloga koju je tumačio gotovo četrdeset godina.
Nakon umirovljenja nastavio je svoje redovite posjete baletnim predstavama pružajući podršku mlađim kolegama i uživajući u kazalištu kojega je iskreno volio.

Autorica: Ljiljana Gvozdenović

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.