Novosti

Komemoracija za Suzanu Bačić

Komemoracija za Suzanu BačićIz kazališta — 12. rujna 2023.

Komemoracija za istaknutu baletnu umjetnicu, dugogodišnju članicu Baleta HNK u Zagrebu, balerinu i baletnu majstoricu Suzanu Bačić održat će se 18. rujna u 11:00 sati u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.


Rođena je 1962. u Zagrebu gdje je 1980. godine završila Školu za klasični balet u klasi prof. Nadežde Herceg. Kao talentirana mlada balerina odlazi na daljnje umjetničko školovanje na Baletnu akademiju Vaganova u Sankt Peterburgu. Nakon povratka u Zagreb primljena je u ansambl Baleta HNK u Zagrebu, da bi već 1983. bila promovirana u status solistice.
To je razdoblje u kojem u zagrebačkom Baletu dominiraju nove mlade plesačke snage kojima se pridružuje i Suzana te zajedno s Irenom Pasarić, Almirom Osmanović, Lydijom Milom, Ljiljanom Gvozdenović, Spomenkom Šparemblek, Sorinom Davidom, Ostojom Janjaninom, Dubravkom Kolšekom i Sveborom Sečakom stvara novu jezgru zagrebačkoga nacionalnog baleta i njegovog umjetničkoga razvoja.

Suzana Bačić plesala je mnoge uloge u klasičnom, suvremenom i nacionalnom baletnom repertoaru. Ostat će nam u sjećanju njezina Klara i Vila šećera u Orašaru P. I. Čajkovskog, u koreografiji Waclawa Orlikowskog, Plava ptica u baletu Trnoružica istog koreografa, zatim Zločesta sestra u baletu Pepeljuga u koreografiji Ivice Sertića, Klaun u Pjesmama ljubavi i smrti, Milka Šparembleka, Pas de trois u Labuđem jezeru Olega Danovskog, Pas de deux seljana u baletu Giselle, a istaknutu ulogu imala je i u kultnoj predstavi tog vremena Balade koje donosi vjetar.
U plesačkoj karijeri bila je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta te je dobila Godišnju nagradu HNK u Zagrebu Ana Roje, za cjelokupni umjetnički doprinos tijekom svoje bogate karijere. Kao balerina, odlikovala se iznimnom umjetničkom i tehničkom preciznošću te je sve uloge plesala s posebnom posvećenosti, dajući publici uvijek ono najbolje od sebe.

Nakon dugogodišnje plesačke karijere postala je istaknuta baletna majstorica koja je svoje znanje i ljubav prema baletu nesebično prenosila mladim generacijama.
Hrvatsko narodno kazalište i ansambl Baleta se s tugom opraštaju od svoje istaknute umjetnice. Hvala ti za sve, draga naša Suzana.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.