Novosti

In memoriam Silvana Čuljak

In memoriam Silvana ČuljakIz kazališta — 10. svibnja 2022.

Dugogodišnja korepetitorica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Silvana Čuljak umrla je 5. svibnja.
Rođena je 1965.godine u Splitu gdje je završila nižu i srednju muzičku školu. Muzičku akademiju upisuje u Sarajevu, odsjek dirigiranje. Diplomirala je u klasi prof. Julija Marića. Tijekom studija je bila korepetitor u sarajevskom Narodnom pozorištu, da bi se nakon diplome zaposlila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, prvo kao korepetitorica, a kasnije kao zborovođa. Poslijediplomski studij dirigiranja upisuje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavla Dešpalja.
Stručno usavršavanje nastavlja u Beču na Musikhochschule na odjelu za dirigiranje u klasi prof. Uroša Lajovica.

U svojoj matičnoj kući, u HNK u Zagrebu radila je ne samo kao korepetitorica, nego i kao zborovođa, voditeljica opernog studija, a dirigirala je baletnim predstavama, kao i opernim matinejama.                                                                

Godinu dana je radila kao zborovođa u Operahaus u Grazu, u Austriji. Gostovala je kao korepetitorica, zborovođa i dirigentica u kazalištima izvan Zagreba, kao i u Bosni i Hercegovini i Austriji. 
Silvana je bila jedna od onih samozatajnih umjetnica koja je svoje umjetničko znanje podredila zajedništvu, svesrdno pomažući i pripremajući zboriste i soliste za operne nastupe na sceni. Tijekom gotovo trideset godina Silvana je radila u Hrvatskom narodnom kazalištu kao jedan od nezamjenjivih sudionika svake operne predstave.                                                                                       

Ona pripada u one „nevidljive“ suradnike koji su konstantno prisutni na svakom pokusu, suradnike koji svojim znanjem, strpljenjem i razumijevanjem glazbe uvelike pomažu opernim solistima i zboristima, usko surađujući s dirigentima i redateljima. Bez tih dragocjenih umjetnika u drugom planu, umjetnika koji iako nisu na sceni daju golem doprinos svakoj predstavi, operno kazalište ne postoji.

Opera HNK u Zagrebu tuguje zbog odlaska svoje članice uz duboku zahvalnost i poštovanje.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.