Novosti

In memoriam Nikola Debelić

In memoriam Nikola DebelićIz kazališta — 30. lipnja 2020.

Nikola Debelić (Zagreb, 24. studenog 1934.-Zagreb 28.lipnja 2020.),

U 87. godini, napustio nas je Nikola Debelić, hrvatski dirigent, glazbenik, sveučilišni profesor, diplomat.
Dirigiranje je studirao u Beogradu i Sarajevu, gdje je diplomirao je 1958.
Iste je godine , u rujnu, ravnao dvama simfonijskim koncertima u Kneževu dvoru u Dubrovniku, čime je započela njegova neprekinuta dirigentska djelatnost.
Od 1958. do 1971. bio je stalni dirigent Opere Narodnog kazališta u Sarajevu.
U tom razdoblju ostvario je niz opernih i baletnih premijera, osvojio je drugu nagradu na međunarodnom natjecanju mladih dirigenata u francuskom gradu Besanҫonu 1961., a između ostalog gostovao je sa sarajevskom Operom u Bugarskoj. Dobio je Fullbrightovu stipendiju i British Council stipendiju i specijalizaciju u New Yorku i Londonu. Nakon toga bio je osam godina ravnatelj i dirigent Gradskog dubrovačkog orkestra, gdje je dirigirao mnogim koncertima i vodio Dubrovački orkestar na značajne i opsežne turneje u Švicarsku, SR Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, SAD i Kanadu.
Turneja po SAD i Kanadi u, trajala je dva i pol mjeseca i bila je jedna od najvećih u hrvatskoj glazbenoj povijesti. Tom prilikom dirigirao je na više od 100 koncerata, a solisti su bili Vladimir Krpan, Ivo Pogorelić, Valter Dešpalji dr.
Godine 1979. imenovan je dirigentom zagrebačke Opere, gdje je djelovao do 1987., ravnajući ujedno i Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT.
U Hrvatskome narodnom kazalištu dirigirao je mnogim operama La Bohème Giacoma Puccinija, Pikova dama Petra Iljiča Čajkovskog, Krabuljni ples Giuseppea Verdija, Trubadur Giuseppea Verdija, Prodana nevjesta Bedřicha Smetane, Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, Tosca Giacoma Puccinija, Pagliacci Ruggiera Leoncavalla, baletom Giselle i dr.
Godine 1987. imenovan je za redovitog profesora, kasnije i dekana Pedagoškog fakulteta u Puli, gdje je osnovao i Istarski simfonijski orkestar i Istarsko glazbeno ljeto, čiji je bio i umjetnički ravnatelj, razvijajući i intenzivnu dirigentsku djelatnost do 1992.
Svojevrsni vrhunac doživljava umjetnički put Nikole Dabelića za njegova mandata kao prvog veleposlanika Republike Hrvatske u Rumunjskoj i Republici Moldovskoj. Ondje je pozvan da dirigira niz koncerata s prvim orkestrima u Bukureštu, Brašovu, moldavskom Kišnjevu i Cluj-Napocu.
Upravo za njega ustanovljen je počasni doktorat Glazbene akademije u Bukureštu 1995., dok je drugi počasni doktorat primio iduće godine od Glazbene akademije u Cluj-Napocu, u kojem je gradu metropoli Transilvanije, kao prvi strani veleposlanik bio proglašen i počasnim građaninom.
Godine 1997. preuzima dužnost generalnog konzula RH u Zapadnoj Australiji, sa sjedištem u Perthu.
Slijedeće godine 30. lipnja slavio je 40 . obljetnicu umjetničkog rada u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu dirigirajući operom Nikola Šubić Zrinjski i 6. rujna u Australiji, dirigirajući koncertom Simfonijskog orkestra City of Fremantle, čime su ujedno bili otvoreni Dani hrvatske kulture u Zapadnoj Australiji.
Dobitnik je plakete Hrvatskog društva glazbenih umjetnika 1998. godine, povodom 40. godišnjice rada.
Nositelj je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Reda hrvatskog trolista i Spomenice domovinske zahvalnosti.
S tugom se opraštamo od velikog umjetnika

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.