Novosti

Međunarodni dan plesa

Međunarodni dan plesaBalet — 29. travnja 2019.

Kako sažeti sve želje i stremljenja vezana za ples u par rečenica? Na ovaj, nama važan dan, poručujem svim plesačima i ljubiteljima plesa: neka nam ples bude početak i kraj.

Dok plešemo – izloženi tuđoj prosudbi u ovoj možda najosobnijoj umjetničkoj formi, budni smo u tijelu: sada i ovdje. Postavljamo pravila, zatim ih svjesno kršimo, otvoreni iskustvu i slobodni.

Čak i kada vrijeme prođe a strast utihne – ostaje svijest o tijelu. Svaka naša stanica ima inteligenciju i volju, naše tijelo ima ogromnu inteligenciju i strahovitu volju. Pa pokrenimo ga! Zaplešimo.

Biografija autorice:
Sanja Petrovski rođena je 1957. u Šibeniku; klasično plesno obrazovanje stekla je i usavršila u Internacionalnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Primoštenu, a suvremeni ples, biomehaniku, fizički teatar, kroz niz radionica i seminara u Hrvatskoj i Europi. Kao plesačica radi u splitskom HNK. Zatim dolazi u Zadar gdje još uvijek radi kao plesna pedagoginja na Odjelu za suvremeni i klasični balet Glazbene škole Blagoje Bersa. S kolegicom Nives Šimatović Predovan 1991. godine osniva Zadarski plesni ansambl u kome do danas djeluje kao plesačica, koreografkinja i umjetnička voditeljica. Također surađuje s Kazalištem lutaka Zadar, Hrvatskom kazališnom kućom Zadar, međunarodnim festivalom Zadar snova… Idejna začetnica i suosnivačica festivala Monoplay u Zadru. Sa Zadarskim plesnim ansamblom ostvarila je niz cjelovečernjih predstava poput: Cabaret sklonište, Kolo bola, LP, CD, single…pvc, Kenges, Večer sa četvrtka na petak, Homo ludens, Potjeh, Priča o nečistim poslovima, Mozart efekt, Koreofremija, Pjesma protiv žena...

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.