Novosti

Koncert stipendista Opere

Koncert stipendista OpereOpera — 22. lipnja 2023.

Prvi koncert stipendista Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održao se 24. lipnja u kazališnom foyeru i bio je usredotočen na domaću publiku koja je bila pozvana besplatno poslušati neke od najljepših opernih arija.
Sopranistica Nikolina Hrkać, mezzosopranistica Dina Jularić Ivančić i bas-bariton Benjamin Šuran uz klavirsku pratnju Ante Sladoljeva izvodili su arije Figara iz opere Le nozze di Figaro, Cleopatre iz opere Giulio Cesare, Smetona iz opere Anna Bolena, Carmen iz opere Carmen i druge kao i duete iz opere Orfej i Euridika i Don Giovanni.

Opera HNK u Zagrebu pokrenula je Stipendijski program Opere, kroz koji pruža podršku za profesionalni razvoj na najvišoj razini. U Programu sudjeluju studenti pjevanja Muzičke akademije koji su prošli stipendijsku audiciju. U posebno osmišljenom programu studenti su uključeni u realizaciju repertoara i rad Opere te imaju mogućnost usavršavanja u neposrednom kontaktu s hrvatskim i gostujućim umjetnicima (dirigenti, redatelji, pjevači...), uz rad s umjetničkim i produkcijskim timom Opere (dirigenti, korepetitori, produkcijski ured), a za njih su biti organizirane i posebne radionice te masterclasovi s uglednim umjetnicima, rekla je v.d. ravnateljice Opere Željka Barišić Pulig.

Stipendijski program rezultat je nastojanja Opere da nadogradi suradnju s Muzičkom akademijom, ali i pruži podršku studentima za umjetnički razvoj te ih pripremi za ulazak u profesionalni svijet. Stipendisti HNK u Zagrebu dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Švicarske a uprava zagrebačkog HNK posebno vodi brigu o uključivosti i različitosti suradnja poput inozemnih članova ansambala, međunarodnih autorskih timova, autora oba spola, različitih generacija i podrijetla.

Trima studentima pjevanja od sljedeće godine u stipendijskom programu podrške za profesionalni razvoj najviše razine pridružuje se i student dirigiranja. Također su u planu posebni projekti koji uključuju razvoj publike različitih profila od poslovne publike do posebnih ponuda za invalide, umirovljenike, studente, učenike.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu član je platforme FEDORA (www.fedora-platform.com)

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.